Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Július 16. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

A spanyol bankmentő program 2028-ig tarthat

A spanyol bankmentő program 2028-ig tarthat

A 100 milliárd eurós spanyol bankmentő program 2028-ig tarthat, a támogatást négy részletben utalják át és az első 30 milliárd euró már júliusban megérkezhet - írta vasárnap a Der Spiegel.

A német hetilap az ideiglenes euróövezeti mentőalapot (EFSF) kezelő szervezet vezetőségének egy belső feljegyzésére hivatkozva azt írta, hogy a július végére ütemezett első átutalás révén a legsúlyosabb helyzetben lévő spanyol bankok összesen 20 milliárd euró tőkeinjekciót kaphatnak, 10 milliárd euróból pedig biztonsági tartalékot képeznek, amelyből bármelyik bank igényelhet forrást.
A második részlet 15 milliárd euró, azt novemberben szabadítják fel Spanyolország számára. Ugyancsak novemberben a rosszul teljesítő és bedőlt hitelek, illetve a leginkább kockázatos értékpapírok elkülönítésével létrehoznak majd egy úgynevezett rossz bankot, amelynek alaptőkéjéhez 25 milliárd eurót biztosít az EFSF.
A hitelcsomag harmadik és a negyedik részlete szintén 15 milliárd euró lesz, az utalást december végére, illetve 2013 június végére tervezik. Az így szerzett forrást nem számítják hozzá a spanyol államadóssághoz. Ennek a megoldásnak az a célja, hogy Spanyolország ne szoruljon ki a pénzügyi piacokról. A 100 milliárd eurós támogatás legkésőbb 2028-ig kell visszafizetni - írta a Der Spiegel.
Spanyolország június elején kért pénzügyi támogatást az euróövezeti társországoktól az ingatlanpiac összeomlása miatt válságba jutott bankszektor stabilizálására. A támogatásról a tervek szerint az euróövezeti pénzügyminiszteri tanács (Eurócsoport) július 20-án következő ülésén kötnek majd végleges megállapodást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).