Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Szeptember 08. 20:51, csütörtök | Sport

Aszfaltról murvára, avagy porolj ha tudsz!

Aszfaltról murvára, avagy porolj ha tudsz!

Villámkérdések a Jobbágy - Búzás ralipároshoz két idei rallyverseny után.

2022.07.02-03. Kazincbarcika Rally

Mielőtt belecsapnánk a 2022-es versenyeitekbe, amit együtt vittetek véghez mesélnétek az eddigi versenyzésetekről?
Jobbágy Péter: A benzingőzzel már régebben megfertőződtem, de igazán 2010-ben kezdtem a versenyzést. Amatőr versenyeken indultam Miskolc közelében, majd az RTE és BAZ Rally Sprint Bajnokságban. Később a Rally2-ben sikerült versenyeznem. Kategóriabajnokként remekeltem többször, majd sikerül megnyerni a BAZ RallySprintet és Rally2 abszolút második helyezést elérni. Mindig Ladával versenyeztem.
Búzás Róbert: Ha jól emlékszem 2011-ben kezdtem el navigálni a BAZ Rally Sprint bajnokságba Orosz Ferenc oldalán, ahol Jobbágy Péter által használt elkoptatott slikkekkel próbálkoztunk kisebb nagyobb sikerekkel. 2012-ben egy nagykállói rally sprinten ültünk össze először Péterrel, verseny előtti csütörtökön döntöttük el, hogy elindulunk, ahol sikerült kategória 1. helyet megszereznünk. Navigáltam egy egy versenyen, rally sprinten Ruszó Krisztiánnak, Tamás Gyulának, és Bernáth Balázsnak, eddigi alkalmak során csak Ladákban navigáltam. 2012 szilveszter rallyján összeültem Ruszó Krisztiánnal egy futam erejéig. 9 év kihagyás után egy horgászat közbeni beszélgetés után döntöttük el Péterrel, hogy elindulunk a 2021-es szilveszter rallyn Bodogán Ferenc jóvoltából és segítségével, ahol az amatőr kategória Lada kupa és H2 1 helyezését sikerült megszereznünk. Ebből az eredményből felbuzdulva elkezdtünk dolgozni a 2022-es év előkészítésén. Támogatóink, barátaink jóvoltából sikerült összeraknunk a 2022-es rally bajnoksághoz elegendő hátteret és Péter régi kocsiját előhúztuk a garázsból hosszú pihenő után.

Ha már kiveséztük a múltat, a jelenlegi versenyautóról kaphatnánk pár nem szupertitkos infót?

Jobbágy Péter: azzal az autóval versenyzem, amivel 6 éve abba hagytam, tehát régebbi technika, nem változtattam rajta.

Prológgal vette kezdetét a barcika rally, ahol kategória ötödik időt autóztatok. Szeretitek a salakpályás körversenyt?
Jobbágy Péter: Nagyon szeretek salakon, murvás talajon versenyezni, de itt nem az idő a lényeg, inkább keresztbe autózom
Búzás Róbert: Eddig még sosem volt részem a salakon való körözésben, mindig csak külső szemlélő voltam, de nagyon jó volt ennyi néző előtt autózni. Úgy érzem Péter hamar ráérzett a salakra és elég látványosan terelte az autót.

A Kazincbarcika Rali a P12 kategóriában tizenkilencen álltatok rajthoz. Autóztatok negyedik időt is a Teresztenyei elág. – Imola gyorson. Ennyire bejött ez a szakasz nektek?

Jobbágy Péter: Több év kihagyás után még vissza kell rázódni az idővel való versenyzéshez és az autón is van még mit fejleszteni, de azon a gyorson sikerült elég jól letalálni, tetszett a szakasz.
Búzás Róbert: Igen, a 3-as gyors az nagyon tetszett, pedig változatos, sokszor csúszós aszfalttal találkoztunk. Az első körre a Pirelli RK7-es gumijaival jöttünk ki, és ezzel teljesítettük az első 3 gyorsot, úgy látszik megfelelő volt rá. A következő körre keményebb gumikra váltottunk, érzésre jobb volt a tapadás, de az 5-ös gyors végén volt egy megforgásunk, az autó jobb eleje hozzá is ért a szalagkorláthoz. Így a 6-os gyorsot már kuplungproblémákkal kellett teljesítenünk. A kuplungunk folyamatosan csúszott, ami már az előző etapon jelentkezett, próbáltunk rajta javítani, de nem sikerült 100%-osan. Szerencsére ezen gyors után következett a szerviz, ahol sikerült 20 perc alatt kuplungot cserélnünk, köszönet a szervizeseinknek, Herczeg Lackónak, Tamás Gergőnek, Kovács Marcinak és Vizelli Karcsi szerelőinek, mert nélkülük nem sikerült volna.

Hét gyors adatott meg a kilencből számotokra sajnos. Mi is történt, hogy a célceremónia nélkületek zajlott le?
Jobbágy Péter: Sajnos elektromos probléma miatt nem tudtuk tovább teljesíteni a versenyt
Búzás Róbert: A hetes gyorsot még teljesítettük, de a 8-as gyors közepénél a körforgalom előtt megállt az autónk, ott próbáltuk orvosolni a problémát, üzembe helyeztük a tartalék gyújtótrafót, sikerült az autót újraindítani de a körforgalom utáni következő kanyarban az autónk ismét megállt. Így kényszerültünk kiállni, leadni a menetlevelünket. A pálya széléről néztük végig a versenyt, és ahogy lement a mezőny az autó újraindult és külső segítség nélkül jöttünk le a pályáról, mint utólag kiderült az ac pumpánk hibásodott meg.

Összességében mikét értékelitek a versenyt?
Jobbágy Péter: Összességében nagyon élveztük a versenyt, az időjárás kicsit meleg volt, de igyekeztünk minél közelebb kerülni a helyi ladások idejéhez. Míg versenyben voltunk, egy kuplungot cserélt a szerviz, de amíg mentünk addig rendben volt minden.
Búzás Róbert: Összességében a verseny tökéletes volt, néhol részben rövidek voltak az etapidők, sietni kellett ne késsünk ki. néhol meg túl hosszúnak bizonyult, de összességében ez volt a kisebb probléma. A nagyobb az volt, hogy nem értünk végig.


2022.07.22-24. Székesfehérvár – Veszprém Rally
Következett egy murva rali, ami sajna hamar véget is ért számotokra, pedig kategória harmadik idővel kezdtétek a napot. Hogy éreztétek magatokat az első gyorson?

Jobbágy Péter: Rég vártam ezt a versenyt, mert imádom a murvát, nagyon élveztem az első gyorsot. Sikerült egy jó időt autózni, akkor még rendben volt minden az autóval is.
Búzás Róbert: Az első a kislődi gyors volt, amitől tartottunk a legjobban a minősége miatt, a rengeteg földből kiálló sziklákból adódóan. A nagyon köves kigyorsításokat nagyon megtiszteltük a defektveszély miatt, de jó hangulatba teljesítettük ezt a gyorsot. Én még sose mentem ilyen tempós, murvás versenyen, de nagyon élveztem.

Az első Kislődi gyorsot szépen abszolváltátok. A meleg mennyire vette ki az erőt belőletek?
Jobbágy Péter: Nagyon meleg volt, de a gyorson ezzel nem foglalkozom, teljes mértékben a pályára koncentrálok
Búzás Róbert: Nagyon meleg uralkodott az autóban, és a minél kevesebb por beszállása miatt az ablakokat be kellett csuknunk. Segítségünkre volt az autóban elhelyezett folyadékunk jéggel való hűtése.

Négy gyors várt még rátok, de sajna nem láttak titeket a kilátogató szurkolók. Mi is történt a vassal?
Jobbágy Péter: Sajnos nagyon rövidre sikerült a verseny. A 2. Gyors rajtvárakozóba lángok csaptak ki a motorháztető alól, amit sikerült eloltani, de a versenyt nem tudtuk folytatni
Búzás Róbert: Az 1-es gyors utáni etapon semmi problémát nem jelezve megérkeztünk a 2-es gyors beírójáig és várakoztunk a rajtunkra és az autónk beindítása után lángok csaptak fel a motortérből, amit sikerült a kézi poroltónk és a sportbírók poroltójával eloltanunk. Az anyagi kár végül is nem lett jelentős, de sajnos a versenyt feladni kényszerültünk egy üzemanyag fitting probléma miatt.

Legközelebb hol láthatunk titeket, milyen versenyen?
Jobbágy Péter: Következő verseny a Mediterrán Rally, igyekszünk a kocsit felkészíteni és megmérkőzni a Mecsekben.
Búzás Róbert: A következő versenyünk Pécsen a Mediterrán Rally. Reméljük, elkészül addigra az új motorunk, mert az évet eddig a legendet is megjárt Orbán Norbi Joker motorjával teljesítettük.

Partnereink: Ivanics csoport, Új Ház Centrum Micorex Kft., MZS Építő és Szolgáltató Kft., Germán-Trans Kft., Luterán Gépész Kft., Flotta Autó és Gumiszerviz, Magyar Építőipari Szolgáltató Kft., Flamesco Bau Kft., Gabi-Car Kft., Orto Ex Gyógyászati segédeszközök, Charlie Transport, Máris Szervíz Kft., Trex Gumi, Borsod Háztető Kft., Kajuha fényező Kft., Deluxe gumi és autószerviz, Pufinox garage, Ricsi design.

Fotó: Hajóka SportFotó
- Hajósi Miklós –

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Sós Csaba: Milák egyedi utat jár, de jóval előrébb tart, mint amire számítani lehetett

A szövetségi kapitány szerint Milák Kristóf egyedi utat jár be, és az úszók pénteken zárult országos bajnokságán jobban teljesített, mint amire ő számított.