Városlista
2024. február 26, hétfő - Edina

Hírek

2012. Március 31. 07:09, szombat | Kék hírek
Forrás: mno / MTI

18 évet kapott a baltás gyilkos

18 évet kapott a baltás gyilkos

Jogerősen 18 év fegyházra ítélte pénteken másodfokon a pomázi baltás gyilkost a Fővárosi Ítélőtábla. A jogerős döntés súlyosította az első fokon eljáró bíróság ítéletét, a 16 év szabadságvesztést.

Az ítélőtábla által is elfogadott tényállás szerint a most jogerősen elítélt férfi 2009 szeptemberében egy Pomáz közeli erdőbe csalta, majd baltával agyonverte egykori barátját, szexuális partnerét. A vádlott számára ez csupán alkalmi kapcsolat volt, ezt a sértettel is közölte, de az nem volt hajlandó elfogadni, féltékenysége miatt több alkalommal veszekedett is a vádlottal, ami időnként tettlegességig fajult. A vádlott végül úgy döntött, hogy végez volt barátjával. A gyilkosság előtti este megbeszélték, hogy másnap elmennek Pomázra gyakorolni az autóvezetést, és a vádlott azt is kilátásba helyezte, hogy meg fognak állni az erdőben, és szexuális kapcsolatot létesítenek egymással.

A gyilkosság előtt a férfi betett autójának csomagtartójába egy korábban vásárolt takarófóliát, valamint egy baltát és több konyhakést. A vádlott az erdőben – a védekezés megakadályozása érdekében – egy vontatókötéllel a fához kötözte a sértettet, aki azt hitte, hogy szexuális játékot fognak játszani. A vádlott ezután beszélni próbált a sértettel, és ismét jelezte, hogy nem akarja ezt a kapcsolatot, de a sértett továbbra is azt mondta, hogy nem fogja őt békén hagyni.

Gyorsan elfogták

A vádlott ekkor visszament az autóhoz, magához vette a baltát, és legalább 20 szúrt és vágott sebet ejtett vele a sértett fején, nyakán, kulcscsontján, karján és kezén. A sértett próbált védekezni, az egyik kezét kiszabadította, de a vádlott egy nagy vágással átmetszette a sértett nyaki verő- és visszerét, ennek következtében az áldozat rövid időn belül életét vesztette. A vádlott ezután a holttestet berakta a csomagtartóba, és napokig ott tartotta.

A rendőrség néhány nappal később a munkahelyén elfogta, a férfi beismerő vallomást tett. A Pest Megyei Bíróság tavaly nyár végén első fokon, nem jogerősen 16 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte a vádlottat. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője eltérő jogi minősítés és enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést. A védő a másodfokú ítélet előtti perbeszédében vitatta az előre megfontolt szándékot és a különös kegyetlenséget is. Az ítélőtábla azonban ezt a védekezést nem vette figyelembe.

Sajnálatát fejezte ki

Az ítélőtábla tanácselnöke az indoklásban azt mondta, hogy „a sérülések jellegére és igen nagy számára figyelemmel a sértett szenvedése meghaladta az élet kioltásával egyébként szükségszerűen együtt járó mértéket”. Hozzátette: a férfi nem indulatból, hanem tudatosan cselekedett, amikor legkevesebb 20 sérülést okozott baltájával. Az ítélőtábla súlyosító körülményként vette figyelembe a konfliktus erőszakos megoldását, míg a zaklatás tényét enyhítőként. Az ítélőtábla szerint az elkövetőnek lett volna más lehetősége, de sem a rendőrséghez, sem a zaklató családjához nem fordult segítségért.

Az elítélt férfi a jogerős ítélet kihirdetése előtt az utolsó szó jogán sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy „hatalmas fájdalmat” okozott a sértettnek, illetve a saját családjának is. Elismerte felelősségét, de elmondása szerint „ez a cselekmény teljesen idegen volt” tőle.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 26. 09:58, hétfő | Kék hírek

Rengeteg szeszt foglalt le a NAV

Több mint 25 ezer liter ismeretlen eredetű alkoholt foglaltak le a pénzügyőrök egy szeszfőzdében

2024. Február 25. 08:31, vasárnap | Kék hírek

Ellopták a pannonhalmi Radnóti-szobrot

Ellopták Pannonhalmáról Radnóti Miklós szobrát, amelyet 1983-ban Meszlényi János bronz lemezekből készített - tájékoztatta a város polgármestere szombaton az MTI-t.

2024. Február 22. 06:00, csütörtök | Kék hírek

Majdnem hárommillió forint értékben tankolt egy férfi a volt munkáltatója számlájára

Egy 49 éves férfi nyolc hónap leforgása alatt közel 4500 liter üzemanyagot tankolt volt munkáltatója kontójára 2,7 millió forint értékben, csalás miatt indítottak eljárást ellene

2024. Február 21. 13:33, szerda | Kék hírek

21 önkormányzati hivatal páncélszekrényét törték fel

Tolvajok 21 önkormányzati hivatal páncélszekrényét törték fel, illetve kísérelték meg feltörni, mellyel közel 8 millió forintos kárt okoztak.