Városlista
2023. február 3, péntek - Balázs

Hírek

2012. Április 24. 07:13, kedd | Külföld
Forrás: mno / MTI

28 civil halott – A tűzszünet nyilvánvaló megsértése

28 civil halott – A tűzszünet nyilvánvaló megsértése

Legalább 28 polgári személy vesztette életét a közép-szíriai Hamában a kormányerők támadása következtében – derül ki az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) hétfő délutáni veszteségmérlegéből.

Az OSDH az ENSZ küldöttei által ellenőrzött tűzszünet nyilvánvaló megsértésének nevezte az al-Arbaín negyedben és környékén végrehajtott offenzívát, amelynek több sebesültje is van. Rámi Abder-Rahmán, az OSDH elnöke a francia hírügynökséggel azt is közölte, hogy hétfőn az ország más pontjain további hat személy – öt katona és egy civil – halt meg a kormánycsapatok tüzérségi támadásaiban.

A SANA hivatalos hírügynökség hétfőn azt jelentette, hogy „fegyveres terrorista csoportok” Deraa és Hama tartományokban megöltek négy embert, köztük három katonát. Az állami média ezenkívül arról is beszámolt, hogy a libanoni határnál feltartóztattak egy fegyverekkel telerakott autót, amely Szíria területére akart bejutni.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) szombaton elfogadott határozatában 300 fegyvertelen katonai megfigyelő azonnali Szíriába vezényléséről rendelkezett az április 12-én életbe lépett, de az OSDH szerint több ízben megsértett tűzszünet ellenőrzése céljából.

Hétfői bejelentés szerint a megfigyelők helyszínre vezénylése a jövő héten kezdődik és több szakaszból fog állni.

A szíriai ellenzék és nyugati támogatói azt gyanítják, hogy a Bassár el-Aszad vezette rezsim csak szóban fogadja el Kofi Annannak, az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottjának béketervét, részben azért, hogy megnyugtassa orosz és kínai szövetségeseit, közben pedig igyekszik megkerülni a hatalmát veszélyeztető tűzszüneti előírásokat. Egyes ellenzéki aktivistáknak az ENSZ-missziót illetően is kételyeik vannak a nyolcfős előőrs eddigi tevékenysége alapján.

Az OSDH adatai szerint a 13 hónapja tartó szíriai népfelkelésnek eddig legalább 11 100 halálos áldozata van.

Szankciók Szíria és Irán ellen

Szankciókat és vízummegtagadást rendelt el Barack Obama amerikai elnök azon cégekkel és magánszemélyekkel szemben, akik olyan technológiai know-how-val, komputerekkel és egyéb berendezésekkel látják el Szíriát és Iránt, amelyek segítik e két ország rezsimjét az elnyomás gyakorlásában.

Az elnöki hangsúlyozta, hogy a két országban súlyosan megsértik az emberi jogokat a kommunikációs hálózatok zavarása, a követésre alkalmas technikai eszközök és a technológia rossz szándékú alkalmazása révén.

Az intézkedéseket Obama az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeumában jelentette be. Korábban az Európai Unió is arról tájékoztatott, hogy megtiltották a luxustermékek exportját Szíriába, és tovább szigorították a másként gondolkodók elnyomását elősegítő termékek forgalmazását.

Korábban az Európai Unió is arról tájékoztatott, hogy megtiltották a luxustermékek exportját Szíriába, és tovább szigorították a másként gondolkodók elnyomását elősegítő termékek forgalmazását.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 03. 13:49, péntek | Külföld

Megnyílt a Mol első lengyelországi töltőállomása

A Krakkót és Varsót összekötő S7-es gyorsforgalmi út mellett megnyílt pénteken a Mol első lengyelországi töltőállomása - közölte a kurier.plus lengyel hírportál a magyar cég ügyfeleknek címzett közleményére hivatkozva.

2023. Február 03. 06:31, péntek | Külföld

Putyin: ismét keresztes német tankok fenyegetik Oroszországot

Ismét \"keresztes\" német tankok fenyegetik Oroszországot - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a sztálingrádi győzelem 80. évfordulója alkalmából megrendezett volgográdi ünnepi koncerten.