Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Május 26. 14:17, szombat | Bulvár
Forrás: STOP

35 esztendeje háborognak a csillagok

35 esztendeje háborognak a csillagok

Hihetetlen, de már 35 éve annak, hogy az amerikai mozikban először jelent meg a felirat: "Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban". Luke, Han és persze a gonosz Darth Vader azóta már a filmtörténelem jeles alakjai.

A sorozat ötlete George Lucas agyából pattant ki, aki 1973-ban (még harminc éves sem volt) kezdte el írni a Star Wars forgatókönyvét. A férfi akkor már tapasztalt filmes, hiszen korábban a Warner Brothers egyik mindenese volt. Dolgozott kameramanként, mikrofonosként, főzött kávét a színészeknek, vagyis mindent csinált, csak a stúdióban maradhasson.

1976-ban kezdenek el forgatni egy tunéziai sivatagban, de az "Istenek" nem nézik jó szemmel a munkálatokat, és az évtized legsúlyosabb homokviharát küldik a stábra. A munkálatok leállnak, sok milliós a kár. 1977 áprilisára mégis elkészül a film, amelyet május 25-én mutatnak be 37 amerikai moziban. A siker fantasztikus, a Csillagok Háborúját a következő évben 10 Oscarra jelölik, amelyekből hetet meg is kap.

Magyarországra "némi" késéssel jutnak el az első kópiák. 1978-ban bemutatóról még szó sincs, hiánypótlásként a Rakéta regényújságban elemző írás jelenik meg a filmről. Egy évvel később kerül a film a hazai mozikba. Csaknem kétmillió ember vált jegyet. (Csak összehasonlításként: a Valami Amerika című filmlegendára 600 ezren voltak kíváncsiak a moziban.)

A siker nyomán Lucasék elkezdik forgatni a Birodalom visszavág című epizódot. Ezúttal nem a tunéziai nyár, hanem a norvégiai tél hátráltatja a forgatást. A mínusz 30 fok miatt még a sokat bíró kamerák is "bemattolnak". 1980-ban végül bemutatják a filmet, amely két Oscart kap.

1983. május 25-én (éppen 27 esztendeje) debütál a Jedi visszatér. Egy Oscart kap. Lucas ezután pihenni küldi a stábot. Több mint másfél évtizedet kell várni az újabb epizódra.

Az első három rész igazi kasszasiker volt, a jogtulajdonosok közel kétmilliárd dollár bevételt könyvelhettek el. Ez még Amerikában is ritka. A következő három epizóddal ezt is felülmúlták egymilliárddal, pedig a második sorozatot sokan nem tekintik olyan sikerültnek, mint az elsőt. Lehet némi igazuk, hiszen Luke, Leila, Han Solo és Darth Wader karaktere nélkül szegényesebb a történet. Még akkor is, ha a technika fejlődésének köszönhetően sokkal látványosabbak lettek ezek a filmek.

STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.