Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2016. Február 12. 14:43, péntek | Helyi
Forrás: sopron.hu

4,2 milliárd forintot kapott Sopron a kormánytól

4,2 milliárd forintot kapott Sopron a kormánytól

A Modern Városok Program lépésről lépésre tervszerűen halad. A magyar kormány jelentős forrásokat biztosít az idei évben is Sopron számára - ezt ma dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere jelentette be.

2015-ben már született kormánydöntés egy 500 millió forint értékű támogatásról, most pedig további 4,2 milliárd forintról határozott az Orbán-kormány:

- Sopron történelmi belvárosának felújítására 1,7 milliárd forintot,

- a Fertő tó fejlesztésére 500 millió forintot;

- a Lőverek Program kidolgozására és megvalósítására 2 milliárd forintot biztosít ebben az évben.

Ez a most bejelentett 4,2 milliárd forint a város 2016 költségvetésében már szereplő mintegy 6 milliárd forintos uniós fejlesztési forrással együtt meghaladja a 10 milliárd forintot.

Mindez óriási lendületet ad a város fejlődéséhez.

A támogatási összeg egy február 10-ei kormányhatározatban jelent meg.
Fodor Tamás (Fidesz-KDNP) közölte: a történelmi belváros felújítására 1,7 milliárd, a Fertő tó turisztikai célú fejlesztésére 500 millió, a Lőverek-program kidolgozására és megvalósítására pedig 2 milliárd forintot fordíthat a város.
Hozzátette: tavaly már 500 millió forintot kapott a program megvalósítására Sopron a kormánytól.
A bejelentett összeg a város idei költségvetésében már szereplő mintegy 6 milliárd forintos európai uniós fejlesztési forrással együtt meghaladja a tízmilliárd forintot - tette hozzá a polgármester.
A városvezető Orbán Viktor miniszterelnökkel tavaly március 25-én állapodott meg a Modern városok program Sopront érintő fejlesztéseiről. A most támogatást elnyert fejlesztéseken túl abban is megállapodtak, hogy 2018-ig megépül az M85-ös gyorsforgalmi út Csornától Sopronon keresztül az országhatárig, valamint a várost északnyugati irányból elkerülő út is megvalósul.
A kormányhatározatban az M85-ös út és az északnyugati elkerülő út építésének támogatására jelenleg nem szerepel összeg, de a határozat szerint a forrásigényt legkésőbb február 26-ig meg kell határozni.
A kormány tavaly összesen 13 megyei jogú város - Sopron, Eger, Zalaegerszeg, Miskolc, Pécs, Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Nagykanizsa, Érd, Kaposvár, Nyíregyháza és Szombathely - önkormányzatával kötött együttműködési megállapodást.

Címkék: kormány, politika, Sopron

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:59, csütörtök | Helyi

Sopron az egyik legnépszerűbb úti cél

Beindult a hazai turizmus, melynek idén legkeresetteb helyei Sopron, Gyula és Debrecen.

2024. Április 25. 15:52, csütörtök | Helyi

Idén is nagyot dobbant a SopronFest

Májusban közel 100 helyszínen 300 program várja a fesztiválozókat Sopronban. Hazai és külföldi előadók, podcast-beszélgetések, kiállítások, túrák és sok más különböző esemény színesíti a SopronFest kínálatát.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

A baloldal belharcaitól hangos Sopron

Az elmúlt hetekben számos belső konfliktus került nyilvánosságra a soproni baloldali pártok és jelöltek háza tájáról, ennek eredménye, hogy a felek még egymással is képtelenek szót érteni.

2024. Április 20. 17:25, szombat | Helyi

Népszerű a Gondosóra program Sopronban is

Több ezer soproni idős igényelte a gondosórát, amely a nap 24 órájában szolgálja biztonságukat.