Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Október 23. 11:50, szerda | Belföld
Forrás: mti

A balatoni vízeresztéssel egyidőben hajók kelnek át a Sió-csatornán

A balatoni vízeresztéssel egyidőben hajók kelnek át a Sió-csatornán

Két évig közlekedési zárlat lesz a vízszintszabályozó műtárgyak átépítése miatt.

Több hajó is útra kelt a Sió-csatornán, kihasználva a Sió-zsilip rövid ideig tartó nyitását, hogy eljusson a Dunáról a Balatonba, illetve a Balatonról a Dunára a vízszintszabályozó műtárgyak átépítése miatt kezdődő mintegy két éves közlekedési zárlat előtt.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel kedden közölte, a 2019. október 16-án megkezdett balatoni vízeresztés lehetővé teszi a hajózást a Sió-csatornán, amivel több hajó is élni kíván, a zsilipelés a Duna felől megkezdődött. A hajók hétfőn indultak el Keselyűsből, várhatóan csütörtök este, illetve péntek reggel érkeznek Siófokra - részletezte. A Balaton felől a zsilipelés október 23-án lesz, tájékoztatása szerint ebben érintett a vízügy egyik vontatási feladatot kapó mérőhajója.

Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója az MTI megkeresésére elmondta, a társaság mindössze egy régi, leselejtezett, eladásra szánt uszályát szeretné eljuttatni a Balatonról a Dunára.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság korábbi nyilatkozata szerint a hónap végéig tartó vízeresztés következtében mintegy 3-5 centimétert fog csökkenni a Balaton vízállása. A Sió-zsilipet 100 centiméteres vízállásnál kezdték meg fokozatosan nyitni, keddig 1 centiméterrel csökkent a tó átlagos vízszintje a vizugy.hu adatai szerint.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.