Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. Április 21. 12:02, csütörtök | Bulvár
Forrás: mti - illusztráció: instagram.com/elonrmuskk/

A floridai kormányzó Elon Musk pártját fogja a Twitter ellen

A floridai kormányzó Elon Musk pártját fogja a Twitter ellen

Elon Musk segítségére siet Ron DeSantis floridai republikánus kormányzó a Twitter kivásárlásának megakadályozására tett lépések jogi úton történő megtámadására - számolt be szerdán számos amerikai médiaplatform.

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) tájékoztatása alapján április 4-én vált ismertté, hogy Elon Musk, több vállalat, egyebek között a Tesla alapító-vezérigazgatója 9,2 százalékos Twitter-részvénypakettet vásárolt fel és ezzel a mikroblogger platform főrészvényesévé lépett elő. A megvásárolt 73,48 millió Twitter-részvény becslések szerint mintegy 2,89 milliárd dollárjába kerülhetett. A részvény árfolyama ekkor 26 százalékos emelkedéssel megközelítette az 50 dollárt.

A Twitter helyet kínált fel Musknak a cég igazgatótanácsában. Musk azonban nem élt ezzel a lehetőséggel. Később derül ki azért, mert az igazgatótanács tagjainak tulajdonrésze maximálva van. A Twitter igazgatótanácsa ezzel lényegében a cég teljes felvásárlását kívánta megakadályozni. Musk viszont a részvények 100 százalékát tervezi megszerezni. Később meg is tette "ellenséges" felvásárlási ajánlatát a cég részvényei száz százalékára 54,20 dolláros árfolyamon, 43 milliárd dollár bruttó összegben.

A Forbes listája szerint Elon Musk a világ leggazdagabb embere. Nettó vagyona a legfrissebb kalkulációjuk alapján 219 milliárd dollár volt, még a napokkal korábban megszerzett, 9,2 százalékos Twitter-részesedés nélkül.

A felvásárlási ajánlat szabályos riadalmat váltott ki a Twitter vezetői és alkalmazottai körében. A Twitter vezetése a felvásárlási ajánlatot az értékpapírpiaci zsargonban "méregpirulának" nevezett művelettel hárította el. A trükköt azért is nevezik méregpirulának, mert azzal gyakorlatilag a vállalat vezetése a cég részvényeseinek érdekei ellen tesz.

A konkrét esetben új részvények kibocsátásával hígították fel Musk pakettjének a súlyát. Tekintettel azonban a kivásárláshoz felkínált árfolyamprémiumra, az igazgatótanácsnak a részvényesekkel szemben fennálló vagyonkezelési (fiduciárius) kötelezettsége miatt elméletileg el kellett volna fogadnia a kivásárlási ajánlatot és a részvényesek elé bocsátani azt szavazásra.

Musk pontosan ezzel a "méregpirulával" próbál most fogást találni a Twitter vezetőségén, hogy jogi úton támadhassa meg felvásárlási ajánlatának elutasítását. Saját Twitter-oldalán jelentette be, hogy az igazgatótanács hamarosan jogi következményekkel szembesülhet, amiért "megszegte a Twitter részvényesei iránti vagyonkezelési kötelességét".

Ebben a tekintetben támogatóra is lelt Ron DeSantis floridai republikánus kormányzó személyében. Florida állam ugyanis az állami nyugdíjalapján keresztül részvényesként érdekelt a Twitter üzleti teljesítményében.

Ron DeSantis szerint "a Twitternek van mit megmagyaráznia, mert nem nyújtott valami nagyszerű teljesítményt a befektetések megtérülésében; eléggé stagnált sok-sok éven át, és ezzel valószínűleg kárt okozott a (floridai) alapnak". Közölte egyúttal, hogy egy ügyvédekből álló csapat jelenleg azt vizsgálja, hogy "Florida állam miként vonhatja felelősségre a Twitter igazgatótanácsát a vagyonkezelési kötelezettségük megszegéséért".

"A kérdés az, hogy miért utasítaná el a cég a kínált árfolyamprémiumot? Nem hiszem, hogy ez pénzügyi megfontolásokon vagy üzleti megfontolásokon alapuló elutasítás volt" - jelentette ki egy sajtótájékoztatón DeSantis. "Azért utasították el, mert tisztában vannak azzal, hogy nem tudják kézben tartani Elon Muskot, mert tudják róla, hogy nem fogadja el a narratívájukat, és nem használhatnák a Twitter nevű játékszerüket az ortodoxia érvényesítésére, a rezsim és a bukott hagyományos médiumok támogatására" - fogalmazott a kormányzó. Majd leszögezte: "ezért tették. Megítélésem szerint nem azért, mert nem volt kedvező az ajánlat".

A Twitter megvásárlására tett ajánlatakor Elon Musk interjúkban fejtette ki, hogy az ő tulajdonába kerülő mikroblog-szolgáltató ismét biztosítaná a szólásszabadságot, és lehetővé tenné, hogy a kitiltottak, köztük Donald Trump volt amerikai elnök, ismét Twitter-oldalt nyithassanak.

Címkék: elon musk, twitter

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.