Városlista
2024. március 3, vasárnap - Kornélia

Hírek

2023. Április 10. 08:25, hétfő | Külföld
Forrás: mti

A francia elnök ébredésre szólította fel Európát

A francia elnök ébredésre szólította fel Európát

Emmanuel Macron francia államfő szerint az Európai Uniónak nem kellene sem az Egyesült Államokat, sem Kínát követnie a tajvani kérdésben.

"A legrosszabb dolog az lenne, ha mi, európaiak azt gondolnánk, hogy követni kéne" a tajvani kérdésben bárkit is, és "alkalmazkodnunk kellene az amerikai ritmushoz és a kínai túlreagáláshoz" - jelentette ki a francia elnök a Les Échos című napilapban vasárnap megjelent interjúban.

A vezető francia gazdasági lap még azelőtt készített interjút Emmanuel Macronnal pekingi látogatásán, hogy a kínai hadsereg szombaton háromnapos hadgyakorlatba kezdett a Tajvani-szorosban, miután a tajvani elnök, Caj Jing-ven az Egyesült Államokban találkozott az amerikai képviselőház elnökével, Kevin McCarthyval.

A francia elnök "ébredésre" szólította fel Európát.

"A mi prioritásunk nem az, hogy alkalmazkodjunk mások mentetrendjéhez a világ minden térségében" - fogalmazott Emmanuel Macron.

A francia elnök pénteken Pekingben tárgyalt a tajvani kérdésről Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

"A megbeszélés tartalmas és őszinte volt" a két fél között "a térség feszültségeinek felhalmozódásáról" - tudatta a francia elnöki hivatal.

Emmanuel Macron szerint Európa feladata a "stratégiai autonómiájának" a megalkotása, s ezért az interjúban óva intett a Kína és Egyesült Államok közötti kétpólusú ellentét felgyorsulásától, amely miatt "sem idő, sem pénzügyi eszközök nem maradnak a stratégiai autonómia" létrehozására.

"Vazallusokká válunk, miközben lehetnénk a harmadik pólus, ha marad néhány évünk megalkotni azt" - mondta a francia elnök. "Paradoxon lenne, hogy éppen akkor, amikor egy valódi európai stratégiai autonómia alapjait helyezzük el, elkezdenénk az amerikai politikát követni, pánikszerűen" - tette hozzá.

A francia elnök üdvözölte, hogy az Európai Unión belül "megnyerte az ideológiai csatát". "Mondhatnánk, hogy öt éve az európai szuverenitás még nem létezett" - vélekedett. Szorgalmazta az európai "védelmi politika megerősítését", valamint "a nukleáris és a megújuló energiák érdekében folytatott küzdelem felgyorsítását".

Fotó: Wikipedia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 03. 08:57, vasárnap | Külföld

Donald Trump győzött a Michiganben és Missouriban tartott elnökjelölő gyűléseken is

Donald Trump győzelmét hozták a Michigan és Missouri államban szombaton tartott elnökjelölő gyűlések, amivel a volt elnök tovább növelte előnyét Mikki Haley-vel szemben.

2024. Március 02. 06:00, szombat | Külföld

Ferenc pápa szerint a genderideológia a mai kor egyik legnagyobb veszélye

A mai kor egyik legnagyobb veszélye a genderideológia, amely megszünteti a különbségeket férfi és nő között - mondta Ferenc pápa a Vatikánban pénteken kezdődött nemzetközi antropológiai konferencia nyitóbeszédében.

2024. Február 29. 13:56, csütörtök | Külföld

Vlagyimir Putyin: a Nyugat külpolitikája nukleáris konfliktussal fenyeget

A Nyugat veszélyes külpolitikai lépései és a részéről elhangzó nyilatkozatok olyan konfliktussal fenyegetnek, amely nukleáris fegyverek bevetésével és a civilizáció elpusztításával járhat

2024. Február 28. 09:15, szerda | Külföld

Brit vezérkari főnök: a Nyugat nem áll a háború küszöbén Oroszországgal

Az elmúlt hetek rémületkeltő nyilatkozataival és szenzációhajhász szalagcímeivel ellentétben a Nyugat nem áll a háború küszöbén Oroszországgal - hangsúlyozta keddi beszédében a brit fegyveres erők vezérkari főnöke.