Városlista
2022. június 25, szombat - Vilmos

Hírek

2012. Február 10. 13:43, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A görög megállapodás még jobban fog fájni a lakosságnak

A görög megállapodás még jobban fog fájni a lakosságnak

Nehezen, de végre sikerült megállapodnia a görög pártoknak, vagyis 300 millió eurós újabb megszorító lépésbe mentek bele.

Így valószínűleg hozzájutnak majd a második hitelcsomaghoz, amire szükségük is van a túléléshez. A megszületett megállapodás rendezi a nyugdíjcsökkentés kapcsán kialakult vitát is.

Az újabb takarékossági csomag idén több mint 3 milliárd eurós megtakarítást irányoz elő. Egyebek között 22 százalékkal fogja vissza a minimálbért a 25 év felettiek, és 30 százalékkal a 25 év alattiak számára, és 2015-ig 150 ezer fővel csökkenti a közalkalmazottak létszámát. Közben az euróövezeti országok pénzügyminiszterei jövő szerdán döntenek az újabb intézkedéscsomagról, ha addig a görög parlament is jóváhagyja megállapodást a megszorító intézkedések kiterjesztéséről, de egy további 325 millió eurós megtakarítást tartanak szükségesnek a jóváhagyáshoz – ezt Jean-Claude Juncker, az Eurogroup elnöke jelentette be késő este ülésük után. Ennyi kell ugyanis még ahhoz, hogy az idei államháztartási hiánycél tartható legyen. Közben a görög szakszervezetek általános sztrájkot hirdettek mára és holnapra, így tiltakozva az újabb megszorítások ellen. A megszorításokkal szembeni politikai ellenállás jeleként tegnap lemondott a munkaügyi tárca helyettes vezetője.

Korábban a nyugdíjcsökkentés kérdése miatt futottak zátonyra a tárgyalások, és Görögország tizenöt nap haladékot kapott arra, hogy megtalálja a szükséges forrásokat a háromszázmillió eurós megtakarításhoz. A hitelezők ugyanis azt követelik a görög kormánytól, hogy háromszázmillió euróval csökkentse a nyugdíjak összértékét.Athén a támogatás fejében azt vállalta, hogy a GDP 1,5 százalékát, mintegy 3,3 milliárd eurót takarít meg az idei költségvetésben. A nyugdíjkifizetéseket érintő megszorításnak éppen háromszázmillió eurót kell kitennie.

A görög gazdasági napilap, az Imerisia szerint a görögök túlnyomó többségének nehéz és elviselhetetlen terhet jelentenek majd a megszorítások, de ez az egyetlen lehetőség arra, hogy az ország kimásszon a mély gödörből, ahová süllyedt – írja a Magyar Hírlap. Görögország statisztikai hivatala tegnap közölte, 1,029 millióra nőtt novemberben a munkanélküliek száma, amely azt jelenti, hogy októberről novemberre 126 ezren kerültek utcára. Novemberben 20,9 százalékra ugrott a görög munkanélküliségi ráta az októberi 18,2 százalékról. Egy évvel korábban, 2010 novemberében még „csak” 13,9 százalék volt a mutató. Az euróövezetben az átlagos munkanélküliség 10,3 százalék volt tavaly novemberben.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 25. 11:08, szombat | Külföld

A fertőzöttek száma csaknem 543 millió, a halálos áldozatoké 6,327 millió a világon

A világon 542 897 046 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 327 812 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai szerint.

2022. Június 24. 18:04, péntek | Külföld

Belga miniszterelnök: nehéz tél elé nézhet Európa

Várhatóan nehéz télre kell készülnie Európának, a gazdasági problémák megoldására közös európai válaszokat kell találni

2022. Június 24. 16:24, péntek | Külföld

Leállhat a gázszállítás az Északi Áramlat-1 vezetéken

A német közüzemi hálózati felügyelet vezetője szerint előfordulhat, hogy Oroszország júliusban teljesen leállítja a Németországba irányuló földgázszállítást a két országot összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken.

2022. Június 24. 06:00, péntek | Külföld

Belgium szabályozza az elektromos rollerek használatát

Belgium szabályozást vezet be július elsejétől az elektromos rollerek használatára a balesetek számának csökkentése, valamint a rendezetlenül leparkolt eszközök okozta bosszúság elkerülése érdekében