Városlista
2024. február 20, kedd - Álmos

Hírek

2020. Március 19. 12:35, csütörtök | PR

A hagyományos tatami jellegzetességei

A hagyományos tatami jellegzetességei

A tatami napjainkban számos edzőteremben és iskolában megtalálható, mivel kifejezetten hasznos eszköz testnevelés és edzés szempontjából egyaránt.

A tatami eredetileg Japánból származik, ahol elsődlegesen a padló hagyományos burkolására használták, és még ma is rengeteg háztartásban megtalálható.

Az Európában használatos szőnyegeknél jóval vastagabb és puhább, mivel japán lakókörnyezetben sok esetben nem használtak se ágykeretet, se székeket, így a padlón ültek és aludtak. Hagyomány szerint alapvető anyaga a rizsszalma, amelyet kákából készült gyékénnyel borítanak.

A tatami sajátosságai

Méretét tekintve vidékenként eltért a szabvány, azonban abban mindegyik megegyezett, hogy a tatami hosszának kétszer akkorának kell lennie, mint a szélességének. Míg keleten a padló kényelmesebbé tételére szolgált, hazánkban és egyéb európai országokban elsősorban küzdősportok és különböző harcművészeti ágak alapvető talajaként funkcionál. A tatami szerepe nem csak a kényelem, hanem a biztonság is, mindamellett, hogy gazdaságos padlóborítást is jelent. Biztonsága az összeilleszthetőségében és az anyagának kellő puhaságában rejlik.

Mivel felülete nem csak sima és csúszásmentes, de egységes is, ezért könnyen elkerülhetők a balesetek. Nincsenek kitüremkedések, kiálló sarkok vagy a nedvességtől síkos terület, amely a sportoló megbotlását, elesését vagy felcsúszását okozná. Így számos figyelmetlenségből és hanyagságból származó baleset elkerülhetővé válik. Ennek a felületlen köszönhetően a formagyakorlatok végrehajtása egyszerűvé válik, valamint a küzdelmeknek is kiváló helyszínt biztosít.

Mit kell figyelembe venni vásárláskor?

Vásárláskor és használatkor egyaránt tudatában kell lennie a sportolónak azzal, hogy különböző sportágakhoz különböző jellegzetességekkel rendelkező tatamira van szükség. Míg a karatéban vékonyabb tatamival szükséges leborítani a padlózatot, mivel az ütéseken és a rúgásokon van a hangsúly, földharc nélkül, addig a judonál már nagyobb szükség van a vastagabb és puhább tatamira. Judoban a dobások és a földharc dominál, így a sérülések elkerülése végett mindenképpen érdemesebb vastagabbat beszerezni.

A hagyományos tatami legtöbb esetben egyszínű, azonban ma már igénynek megfelelően lehet variálni a két oldal színét. A tatami méltán híres változata az úgynevezett puzzle tatami, ami hagyományos társával szemben összekapcsolható egymással, ezzel nagyobb stabilitást biztosítva. Azonban hagyományos tataminál sem kell félned attól, hogy szétcsúsznak, mivel felülete csúszásmentes, valamint vásárolható hozzá keret, ami semmilyen esetben sem enged rést hagyni a szőnyegek között.

Amennyiben te is szeretnéd biztonságossá és kényelmessé tenni edzésedet, akkor keresd fel a SamanSport.hu weboldalát, ahol kíváló minőségű tatamik közül válogathatsz igényeidnek megfelelően.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 13. 14:59, kedd | PR

K&H: iskolapadba ülhetnek a bankárok

a mesterséges intelligencia forradalmasítja a bankszférát

2024. Február 13. 14:48, kedd | PR

K&H: több mint 90 ezer gyerek mérte össze pénzügyi tudását

minden korábbinál népszerűbb a K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedő

2024. Február 05. 14:57, hétfő | PR

Tarolt a rezsi és az agrár CO2 kalkulátor

A legjobb ökoszisztéma építő & fenntarthatósági cégek közé választották a K&H-t

2024. Február 05. 14:48, hétfő | PR

1000 jó embert keres a 10 millió Fa Alapítvány

1000 embert keresünk, aki fogadalmat tesz, hogy az újév minden hónapjában nem több, mindösszesen 1000 Ft-al rendszeresen hozzájárul a 10 millió Fa Közösség céljához – írja honlapján az alapítvány.