Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Október 18. 07:25, kedd | Belföld
Forrás: MTI

A háztartások közel ötöde válaszolt az interneten

A háztartások közel ötöde válaszolt az interneten

Összesen 817 ezer címről töltötték ki a népszámlálási kérdőívet az interneten vasárnap éjfélig, az elektronikus adatszolgáltatás határidejéig; ez a háztartások 18,6 százaléka - közölte Virágh Eszter népszámlálási szóvivő

A szóvivő elmondta: egyelőre csak a területi megoszlását „látják” a kitöltött kérdőíveknek, később több szempont szerint is válogatnak majd. A legtöbben (az elektronikus úton válaszolók majdnem 30 százaléka) a fővárosban töltötték ki az interneten a dokumentumot, és magas volt a nyugat-dunántúli, illetve a közép-dunántúli régióban az ilyen módon válaszolók aránya is.

A nyugati országrészben, Somogy megyében viszont volt alacsony az internetes válaszadók aránya. A keleti országrészben, és ezen belül Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, volt a legalacsonyabb az internetes adatközlés aránya, de itt is több mint a háztartások tíz százaléka élt a lehetőséggel. Itt egyedül Csongrád megyében volt magasabb ez az arány az átlagnál. A szóvivő megjegyezte, hogy az adatok lényegében tükrözik a háztartások internetes bekötöttségének arányát a régiókban.

Interneten vasárnap éjfélig lehetett kitölteni a népszámlálás lakás- és személyi kérdőíveit. Ha az adott címről minden lakos adatait pontosan közölték, oda nem megy már ki a számlálóbiztos. Ha valaki nem az internetes módszert választja, akkor október végéig eleget tehet állampolgári kötelességének úgy is, hogy a papíralapú kérdőíveken rögzíti a válaszokat, vagy megbeszél egy időpontot a számlálóbiztossal, aki a kapott válaszok alapján kitölti az ívet. Az adatok közlésekor „az adott eszmei időpontban”, az október 1-jén 0 órakor fennálló állapotokról kell nyilatkozni.

Virágh Eszter, azzal kapcsolatban, hogy a Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesülete az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul, mert az általa képviselt emberek számára használhatatlan az internetes kérdőív, elmondta: kifejlesztették azt a képernyőolvasó szoftvert, amely a vakok és gyengénlátók számára segítséget jelentett volna. A program a gyengénlátók számára jól működött, de a vakok nem tudták használni százszázalékosan, ezért végül nem is üzemelték azt be – fűzte hozzá. (lm)

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.

2024. Április 17. 09:48, szerda | Belföld

NAK: Veszélyes lehet a fogyasztókra az ellenőrizetlen ukrán élelmiszer

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi.

2024. Április 17. 09:47, szerda | Belföld

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt