Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2012. Július 04. 12:24, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A Jobbik szerint elbocsátás vagy bércsökkentés várható az állami szektorban

A Jobbik szerint elbocsátás vagy bércsökkentés várható az állami szektorban

A Jobbik szerint elbocsátásokat vagy bércsökkentést eredményezhet az új munka törvénykönyve az állami szektorban, itt ugyanis az új szabályozás értelmében nincs lehetőség arra, hogy a munkaközi szüneteket a munkaidő részének tekintsék.

Bertha Szilvia, a párt országgyűlési képviselője szerdai közleményében arra mutatott rá: a július 1-jén életbe lépett változások értelmében a munkaközi szünetek már nem részei a munkaidőnek, így azt vagy le kell dolgoznia a munkavállalónak - aminek eredményeként kevesebb alkalmazottra lesz szükség -, vagy az időarányos résszel csökken a dolgozó fizetése.
Mint írta, a versenyszférában kollektív szerződés keretében ettől el lehet térni - és továbbra is alkalmazható a régi szabályozás, amely egy nyolcórás műszakban minimum 20 perces, míg egy tizenkét órásban 45 perces szünetet írt elő -, az állami szektorban azonban nincs lehetőség eltérni az új előírásoktól.
"Ahol tehetik, ott természetesen a munkáltatók majd megnövelik az egy főre eső munkaidőt, és az így feleslegessé vált dolgozókat kirúgják. Ahol erre nincs lehetőség, mert például kötött a váltott műszakos időbeosztás, ott a fizetéseket csökkentik" - közölte a képviselő.
Mindez szerinte nem teremt munkahelyeket, ahhoz a bérek közterheinek csökkentésére és vállalkozóbarát gazdasági környezet megteremtésére lenne szükség. A munkahelyek minőségének javításához pedig megfelelő garanciát nyújtó munkajogi szabályozás szükséges, amely pont ellentétes irányú a kormány jelenlegi irányvonalával - véli Bertha Szilvia.

Címkék: Pártok-Jobbik

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.