Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Október 10. 07:25, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

A lakások 71 százalékában már melegek a radiátorok

A lakások 71 százalékában már melegek a radiátorok

A budapesti távfűtött lakások 71 százalékában már melegek a radiátorok – közölte Szűcs Panni, a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) szóvivője vasárnap.

Budapesten mintegy 240 ezer lakás fűtését biztosítja a Főtáv Zrt., ezek közül 170 500 lakásban már működik a rendszer. Emlékeztetett arra, hogy a Főtáv Zrt. a szeptember 15. és május 15. közötti időszakban biztosítja a távfűtést.

Szűcs Panni elmondta, a Főtáv Zrt. a távfűtést a lakóközösségekkel megkötött szerződéseknek megfelelően indítja el. Ez azt jelenti, hogy a társasházak a szolgáltatóval kötött megállapodásban rögzíthették, hogy milyen napi átlaghőmérséklet esetén kérik a távfűtés beindítását, illetve – melegebb idő esetén – a lekapcsolását.

Tatabányán is fűtenek

Az erősödő lehűlés miatt Tatabánya 22 ezer fogyasztójánál vasárnap reggel elindította a távfűtést a Komtávhő Zrt. – tájékoztatta a társaság vezérigazgatója az MTI-t. A társaság szeptember 15-re az összes lépcsőházat ellenőrizte és légtelenítette, de a fűtésindítás után egy ideig négy telefonvonalon fogadja a hibák bejelentését, mert gyakori, hogy a lakók még az utolsó pillanatban is végeznek radiátorcseréket, és ehhez leengedik a fűtővizet – tette hozzá Sztruhár Gyula. Az indítás után a fűtés ereje a külső hőmérséklethez igazodik. Ha napközben az idő melegszik, az érzékelők csökkentik a hőmennyiséget, 20 fok felett leállítják a fűtést, este pedig növelik az intenzitását.

Pécsett is felkészültek

A gyors lehűlés okán már péntektől fűtenek Pécs több mint 30 ezer távfűtéses lakásában. Vida János, az önkormányzati többségi tulajdonú szolgáltató, a Pétáv Kft. ügyvezetője vasárnap az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a cég az idén is rendben felkészült a szeptember 15. és április 15. közötti fűtési idényre. Tudomása szerint az indulás zavartalan volt, a szolgáltatás folyamatos. Az MTI korábban úgy értesült, hogy Pécsen egy átlagos, 50 négyzetméteres távfűtéses lakás fűtési költsége mintegy 120 ezer forint évente. Ez az egyik legkedvezőbb ár a százezernél magasabb lélekszámú hazai nagyvárosok között.

Növekszik a fűtött lakások száma Debrecenben

Debrecen távfűtéses lakásaiban folyamatosan kérik a lakók a fűtés beindítását – jelezte Hermann József, a helyi hőszolgáltató ügyeletes diszpécsere vasárnap az MTI érdeklődésére. Tájékoztatása szerint a több mint 30 ezer távfűtött lakás 15 százalékában, 4500 lakásban már vasárnap melegek voltak a radiátorok. A fűtés bekapcsolására folyamatosan érkeznek az igények, ezért a fűtött lakások száma is növekszik, és bár a szolgáltatónak 48 órája van egy-egy igénybejelentés után a fűtés megkezdésére, a bejelentéstől számított néhány órán belül többnyire melegek a radiátorok – tette hozzá. Elmondta azt is, hogy intézmények eddig nem kérték a távfűtés beindítását, de felkészültek arra, hogy hétfőtől a nagyobb számú közületi igényeket is mielőbb kielégítsék. (pr)

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.