Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Augusztus 29. 07:41, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

A magnólia lenne a megoldás a csontritkulás ellen?

A magnólia lenne a megoldás a csontritkulás ellen?

A legújabb kutatások szerint az örökzöld magnóliából (Magnolia grandiflora) nyert anyag képes megállítani a csontritkulást az emberi szervezetben.

A felfedezés a Berni Egyetem kutatóinak köszönhető. Az eredmények alapján a szakértők remélik, hogy a molekula mintájára csontritkulás és ízületi kopás elleni gyógyszereket tudnak kifejleszteni.


Az intézmény közleménye szerint az új hatóanyag az Egyesült Államok délkeleti részén és Észak-Mexikóban élő örökzöld magnóliából származik. Első alkalommal azonosítottak növényi molekulát az emberi csontleépülés megakadályozására.

Jürg Gertsch és csapta, a Berni Egyetem biokémiai és molekuláris központjának munkatársai a magnóliamolekula alapján mesterséges hatóanyagot állítottak elő.

A Chemistry & Biology című szaklapban a kutatók leírják, hogyan állítható meg a csontfaló sejtek (osteoclast) keletkezése.

Gertsch kifejtette, az új hatóanyag a kannabiszhoz hasonló felépítésű - pszichoaktív hatás nélkül. Nagy esély van tehát arra, hogy a csontritkulás és ízületi kopás kezelésére alkalmas gyógyszereket fejlesszenek ki a magnóliamolekula segítségével - erről az Inforádió számolt be.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 15:29, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Belföld

Kecskeméti vereségével kiesett a Mezőkövesd

Az utolsó helyezett Mezőkövesd 2-1-re kikapott Kecskeméten a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójának első vasárnapi mérkőzésén, ezzel eldőlt, hogy búcsúzik az élvonaltól.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Belföld

Marad a változékony, az átlagosnál hűvösebb idő április utolsó hetében is

Április utolsó hetében is változékony, a megszokottnál hűvösebb idő várható.

2024. Április 21. 11:31, vasárnap | Belföld

Szijjártó Péter: az Európában és az észak-atlanti közösségben világháborús készülődés zajlik

Európában és az észak-atlanti szövetségben egyfajta világháborús készülődés zajlik - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.