Városlista
2023. június 6, kedd - Norbert

Hírek

2012. Szeptember 20. 21:29, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

A magyar dráma napja - Sopronban a Magyar Elektrát tűzik műsorra

A magyar dráma napja - Sopronban a Magyar Elektrát tűzik műsorra

Bornemisza Péter 1558-as drámájával, a Magyar Elektrával tiszteleg a magyar dráma napja előtt szombaton a soproni Petőfi Színház.

Bornemisza Péter 1558-as drámájával, a Magyar Elektrával tiszteleg a magyar dráma napja előtt szombaton asoproni Petőfi Színház.

A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire és új művek születését ösztönözzék.
Katona Imre rendező az MTI-nek kifejtette: egy értékteremtő színház alapjait rakják le éppSopronban, ezért azt a darabot tűzik műsorra, "amely a magyar dráma hatalmas csarnokának első, és talán mindmáig leghatalmasabb oszlopa".
Jelezte: a szombat és vasárnap esti előadás kicsit a szezonkezdet előrehozatala, hiszen az október 6-án az Egerek és emberekkel nyíló évadban Bornemissza drámája is szerepel a programban.
Mint a színház ismertetője felidézi, Bornemisza Péter 1558-ban Bécsben írta meg drámáját, amelynek a darabot átdolgozó Móricz Zsigmond később a Magyar Elektra címet adta.
"Bornemisza nyelve ma is elevenen hat fülre és agyra, régiségében nincsen semmi avas íz, csak olyan az, mint az a zamat, melyet a finom régi bornak a kor ad" - idézik a műről Schöpflin Aladár egy évszázaddal ezelőtti szavait.
A darabban Pelsőczy László, Szőcs Erika, Horváth László, Molnár Anikó, Ács Tamás, Szlúka Brigitta, Papp Attila, Müller Zsófia és Czár László szerepel.

Program ajánlónak itt olvashatják.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 12. 12:21, péntek | Helyi

FOGLALKOZÁSA: ÜZLETEMBER, BORÁSZ, TITKOS ÜGYNÖK, SZÉLHÁMOS

A budapesti nyomozók befejezték a nyomozást azzal a soproni férfival szemben, aki a gyanú szerint összesen több mint 10 millió forintot csalt ki két nőtől, akikkel egyszerre tartott fenn szerelmi kapcsolatot.

2023. Május 12. 09:12, péntek | Helyi

83-as út - Az új nyomvonalra terelik át a forgalmat Tétszentkút és Gyarmat között

Az új nyomvonalra terelik át a 83-as főút forgalmát Tétszentkút és Gyarmat között péntek délelőtt - írja a minisztérium.

2023. Május 08. 19:05, hétfő | Helyi

Megdöbbentő eset egy benzinkúton

Százezreket lopott a három benzinkúti dolgozó Sopronban.

2023. Április 21. 17:52, péntek | Helyi

Súlyos elektromos roller baleset Sopronban

A közösségi e-roller debütálásának első napján súlyos balesetett szenvedett egy 13 éves fiatal.