Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. November 06. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A meddő férfiakon is segíthet az őssejt

A meddő férfiakon is segíthet az őssejt

Majmokon végzett kísérleti kutatás kimutatta, hogy őssejt segítségével lehetséges, hogy a gyermekkori rák okozta károsodás következtében meddővé vált férfiak is egészséges gyermekek nemzésére legyenek alkalmasak - számol be az új eredményekről aBBC.

A kemoterápia és a sugárkezelés igaz, hogy megöli a tumoros sejteket, de ugyanakkor azokat a sejteket is, amelyek a sperma előállításáért felelősek. Legújabb kutatásukban a tudósok majmoknál először a spermát termelő őssejteket eltávolították, majd ezután fogtak hozzá a rák kezeléséhez, majd végül visszaültették a spermát termelő sejteket az állatokba.

Ezzel a felfedezéssel mérföldkőhöz érkezett a tudomány. Azoknak a férfiak, akik rákos kezelés előtt állnak, megoldás lehet, hogy a kezelés előtt lefagyasztják spermájukat, ugyanakkor ez nem opció a fiatal fiúk számára, akik még nem érték el a pubertáskort.

Ugyanakkor spermiogoniális őssejttel már rendelkeznek a fiúgyermekek is. Majmokon végzett kutatások során ebből az őssejtből vettek mintát, majd mélyhűtőbe tárolták. Ezt követően láttak hozzá a kemoterápiás kezeléshez.

A kezelést követően visszaültették a korábban eltávolított őssejtet. A felnőttek közül 12-ből 9-en, a pubertás korúaknál 5-ből 3-an később képesek voltak utódokat nemzeni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.