Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Augusztus 01. 04:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

A munkaadók 84 százaléka szabálytalan?

A munkaadók 84 százaléka szabálytalan?

A munkavállalók jogviszonyát ellenőrizte az NGM, a munkaadók 84 százalékánál volt szabálytalanság

Összesen 1036 vállalkozást érintett a munkavállalók jogviszonyának rendezettségére irányuló akcióellenőrzés, amely a vizsgált munkáltatók 84 százalékánál tárt fel valamilyen munkaügyi jogsértést - derül ki az ellenőrzést végző Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának összefoglaló jelentéséből.
A június 22. és július 10. között lefolytatott ellenőrzések több mint felét az építőiparban és a kereskedelemben végezték, de kiemelt terület volt a vendéglátás, a vagyonvédelem, a feldolgozóipar, valamint a mezőgazdaság is.

A vizsgálatok a munkavállalók 64 százalékát érintően tártak fel valamilyen munkaügyi jogsértést.
Az összefoglaló jelentésben kiemelték: a munkaviszony létesítésének, illetve az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony
bejelentésének elmulasztása miatt kellett a leggyakrabban intézkednie a hatóságnak. Hozzátették: a bejelentés hiányát a vizsgálatban érintett 4500 munkavállaló 30 százalékánál tárták fel, az összes intézkedés 42 százaléka a feketefoglalkoztatás jogkövetkezménye volt.

Az építőiparban és a mezőgazdasági munkáltatók körében volt a legrosszabb a helyzet - fűzték hozzá.

Továbbra is kiemelkedő volt - leginkább az építőiparban - a nyilvántartási kötelezettség megszegése, a munkaidő nyilvántartására vonatkozó szabályok megkerülése azonban főként a kereskedelem és a vendéglátás, valamint a feldolgozóipar területén volt jellemző, 11-12 százalékban fordult elő ezekben a szektorokban.

A munkaidőre vonatkozó szabályok (munkaidő-beosztással kapcsolatos rendelkezések) megszegése ugyancsak a kereskedelmet és a vendéglátást érintette leginkább, az összes ilyen jellegű jogsértés 28-35 százalékát ezekben a szektorokban tárták fel.

A Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztály adatai szerint a szabálytalanságok egy része olyan súlyos volt, illetve ismételt szabályszegésnek minősült, hogy a jogsértések miatt 101 munkaügyi bírság kiszabása várható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.