Városlista
2024. június 15, szombat - Jolán

Hírek

2023. Május 04. 07:33, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

A pedagógusok státusztörvénye ellen tüntettek diákok Budapesten

A pedagógusok státusztörvénye ellen tüntettek diákok Budapesten

A pedagógusok tervezett státusztörvénye ellen tüntettek szerdán Budapesten főként fiatalok.

A többi között az Egységes Diákfront által szervezett demonstráció résztvevői délután a Szent István-bazilikánál gyülekeztek, majd az Alkotmány utcába vonultak. Többen magyar és kockás zászlókat lengettek. Néhányan a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) molinóját tartották.

A tömeg egyebek mellett azt skandálta: "Nincs tanár, nincs jövő!", "Szabad ország, szabad oktatás!", továbbá "A sztrájk alapjog!"

Az Alkotmány utcában, az Országház közelében diákfelszólalók emlékeztettek arra, hogy a rendőrség legutóbb "gyermekvédelmi könnygázt" vetett be ellenük, 16-18 éves fiatalok ellen. Meghirdettek egy "hétigenes népszavazást": egyebek mellett olyan kérdésekre vártak választ a résztvevőktől, hogy legyen-e demokrácia, valamint lemondjon-e a belügyminiszter.

A felszólalások végén a szervezők közölték, hogy a rendezvény véget ért, azonban egy újat is meghirdettek: a demonstrálók a Margit hídon át a Clark Ádám térre vonultak, ahol kora este újabb felszólalások következtek, a kilakoltatások ügye is téma volt.

Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője megköszönte a résztvevőknek, hogy több mint 400 napja tüntetnek az oktatásért. Kijelentette: a Fidesz tönkretette a fiatalok jövőjét a státusztörvénnyel, amely "a pedagógusok rabszolgatörvénye". Arról is beszélt, hogy az akkumulátorgyárak miatt nem lesz majd ivóvíz. Szabó Tímea arra biztatta a résztvevőket, hogy "harcoljanak".

Ezt követően a vonulók - akik között például Tordai Bencét, a Párbeszéd másik országgyűlési képviselőjét, valamint Hadházy Ákos független parlamenti képviselőt, valamint Gelencsér Ferencet, a Momentum elnökét is látni lehetett - a Karmelita kolostorhoz mentek.

A rendőrség felszólította a demonstrálókat, hogy lépjenek egyet hátra a rendőrsorfaltól, mert sértik a gyülekezési törvényt. A tüntetés résztvevői azonban válaszul azt skandálták: "Bűnözőket védtek!" A tüntetők a rekonstrukció alatt álló Honvéd Főparancsnokság épületénél lebontották a kordont, néhányan felmásztak az építési állványzatra, a rendőröket dobálták.

Helyszíni információk szerint sokan csuklyában és arcmaszkban támadtak a rendőrökre, majd a lemezkerítéseket is rájuk döntötték. A rendőrök többszöri felszólítás után használtak könnygázt, amivel sikerült megfékezni a támadókat.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján azt közölte, hogy a Karmelita kolostornál be nem jelentett gyűlés több agresszív résztvevője kordonelemeket döntött ki, a kerítésen keresztül rugdosták, lökdösték és dobálták a rendőröket, valamint betörtek az építési területre. A rendőrök 19 óra 56 perckor gázsprayt alkalmaztak.

Később a police.hu oldalon azt is közölték, hogy a Karmelita kolostornál rendőrökre támadók közül öt embert előállítottak, velük szemben hivatalos személy elleni erőszak miatt az ügyészségen kezdeményeznek büntetőeljárást. A további elkövetők azonosítása folyamatban van - olvasható a rendőrség tájékoztatásában.

A Momentum arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a párt politikusai közül többen részt vettek a tüntetésen és a Karmelita körüli eseményeken. Ennek során a rendőrök Tompos Márton frakcióvezető-helyettest "berángatták a rendőrsorfal mögé és azóta gyorskötözőt tettek a kezére".

Tompos Mártont a helyszíni információk szerint azért állítottak elő, mert elsők között rontott be az építési területre, majd utána oldalról támadt a rendőrökre, miközben kidöntötték az ott található lemezkerítést.

Címkék: pedagógus, tüntetés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 14. 15:03, péntek | Belföld

Megkezdték a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását

Megkezdték a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását pénteken a Nemzeti Választási Irodában (NVI).

2024. Június 14. 09:56, péntek | Belföld

Orbán Viktor: a magyar kormány a legnagyobb megerősítést kapta a választáson

A magyar kormány a legnagyobb megerősítést kapta a választáson, a magyar emberek a békére szavaztak, és ez döntő érv volt a NATO-főtitkárral folytatott tárgyaláson

2024. Június 14. 09:55, péntek | Belföld

Az idén is meghirdették az év családbarát vállalata pályázatot

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom az idén is meghirdette az év családbarát vállalata pályázatot.

2024. Június 14. 07:36, péntek | Belföld

A főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezi Karácsony Gergely

A főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezi a főváros egész területén Karácsony Gergely.