Városlista
2024. május 23, csütörtök - Dezső

Hírek

2012. December 05. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A petefészekrák ellen is bevált egy diabétesz-gyógyszer

A petefészekrák ellen is bevált egy diabétesz-gyógyszer

A metformin tartalmú diabétesz gyógyszereknek potenciálisan kettős hatása van, mert megfelelőnek bizonyult a petefészekrák kezelésére is - állítja egy új tanulmány, amelyről a Fox News. A Mayo Klinika kutatói azt találták, hogy a petefészekrákos betegek - akik egyben cukorbetegek is - tovább éltek, mint társaik a metformin kezelésnek köszönhetően.

A tudósok évek óta kutatták, hogy a metforminnak milyen rákellenes tulajdonságai vannak: Dr. Sanjeev Kumar, a Mayo Klinika nőgyógyászati onkológusa már számos laboratóriumi vizsgálatot végzett arra vonatkozóan, hogy a metforminnak valóban van-e kimutatható rákellenes hatása. Egereken végzett kutatás után végül úgy döntöttek, hogy emberek esetében is vizsgálják a szer hatását.

A kutatásba 239 petefészekrákos pácienst vontak be , közülük 61-en szedtek metformint. Mint kiderült, a többi 178 pácienssel szemben a metformint használóknak jóval nagyobbak voltak a túlélési esélyei. A metformint szedőknek ugyanis 67, míg a másik csoport tagjainak 47 százaléka élte túl több mint öt később évvel a betegséget.

Más tényezőket is figyelembe véve - testtömeg-index, a rák előrehaladottsága - azt találták, hogy a metformin-fogyasztóknak négyszer nagyobb esélye volt a túlélésre, mint társaiknak. Az, hogy a diabéteszre használt gyógyszer miért véd a rák ellen, a szakemberek nem tudják pontosan megmondani.

'Kimutatták, hogy a szer gátolja a rákos sejtek régióit, valamint azok energiaellátását' - mondta Kumar. Bár az eredmények biztatóak, a szakember figyelmeztet, hogy a metformin nem gyógyítja meg a petefészekrákos pácienseket. Ugyanakkor potenciális kezelés kiegészítőként használható lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 23. 15:25, csütörtök | Életmód

Brassó közelében rehabilitációs központ épül a romániai \"problémás medvék\" számára

Brassó közelében 61 hektáron rehabilitációs központ épül a lakott területekre bejáró és ott problémákat okozó romániai barnamedvék számára - számolt be csütörtökön a Bizbrasov.ro hírportál.

2024. Május 23. 08:09, csütörtök | Életmód

Felújított Kádár-kocka típusú házakról vár fotókat a Ludwig Múzeum

Fotópályázatot hirdet a Ludwig Múzeum és a LATEREX Építő Zrt. azok számára, akik kockaházat újítottak fel az elmúlt 10 évben. A pályázat kapcsolódik a múzeum Kis magyar kockológia

2024. Május 22. 06:00, szerda | Életmód

Hol tart most Magyarországon a mesterséges intelligencia forradalma?

Az elmúlt években a mesterséges intelligencia – vagy divatosabb nevén AI – világszerte meghatározó tényezővé vált a technológiai fejlődésben, és Magyarország sem maradhat ki ebből az átalakulásból.

2024. Május 21. 12:18, kedd | Életmód

Filmrészletek kerültek elő az Egri csillagok első filmváltozatából

Az Egri csillagok első filmváltozatának több filmdarabkája került elő az egykori főszereplő hagyatékából, aki Vicuskát alakította az 1923-ban forgatott produkcióban.