Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Augusztus 18. 13:00, péntek | Külföld
Forrás: MTI

A szankciók működnek - Gyorsvasút-fejlesztési terveket ismertetett az orosz elnök

A szankciók működnek - Gyorsvasút-fejlesztési terveket ismertetett az orosz elnök

Eljött az ideje a Moszkva és Szentpétervár közötti nagysebességű vasútvonal megvalósításának, amelyen az utazás ideje a jelenlegi négy óráról 2 óra 15 percre csökken majd - jelentette ki Vlagyimir Putyin.

Putyin abból az alkalomból nyilatkozott a sajtónak, hogy átadták a forgalomnak az orosz főváros és agglomerációjának közeledése szempontjából nagy jelentőségű, 3. Moszkvai Központi Átmérő (MCD-3) elnevezésű, 85 kilométer hosszú vasútvonalat.

Az államfő azt hangoztatta, hogy a gyorsvasút-hálózatot a továbbiakban ki kell majd terjeszteni Nyizsnyij Novgorod, Voronyezs, Kazany, Donyeck, Luhanszk és más városok, köztük Minszk felé is. A Putyin által felvázolt elképzelés szerint a menetidő az orosz fővárostól Tverig 39 percre, Velikij Novgorodtól Szentpétervárig 29 percre, Moszkvától a Fekete-tenger partján, az orosz-grúz határ közelében található Adlerig pedig 10 órára csökken majd.

Kifejezte meggyőződését, hogy a Sber és más orosz bankok bekapcsolódnak a munkába, mert gazdasági és pénzügyi perspektívát látnak benne.

A Kommerszant című gazdasági lap rámutatott, hogy Oroszországban még nincsenek nagysebességű vasútvonalak. Az első ilyennek Moszkva és Szentpétervár között kell majd kiépülnie, amivel kapcsolatban az újság emlékeztetett, hogy júliusban Andrej Makarov, az Orosz Vasutak (RZsD) vezérigazgató-helyettese azt mondta: az építés elhúzódhat a finanszírozás elégtelensége miatt. Idén a korábban tervezett 40 milliárd rubel helyett 12 milliárd rubelt különítettek el a projektre. (A rubel jelenlegi árfolyamon mintegy 3,80 forintot ér.)

A csütörtökön felavatott vasútvonal a Moszkvai Központi Átmérő (MCD) a vasúti személyszállítási projekt része, amelynek keretében egy felszíni "metróhálózat" kialakítása zajlik a moszkvai agglomerációban, és amely az egyik legambiciózusabb ilyen törekvés a maga nemében. Az első két vonal, az MCD-1 és az MCD-2, amelyeket 2019. november 21-én indítottak el, eddig több mint 600 millió utast szállított.

Az MCD-3 Moszkva északnyugati és délkeleti elővárosait köti össze. A vonal a főváros 24 kerületén és a moszkvai régió 4 kerületén halad át, mintegy 3,5 millió lakos számára könnyítve meg a közlekedést, 38 állomással üzemel, és három további megnyitását tervezik. Az utasok 21 helyen szállhatnak át a felszíni és földalatti vasúti hálózatra.

Az MCD-3 beindítása három metróvonalon várhatóan akár 15 százalékkal tehermentesítheti a forgalmat, és a fővárosi hatóságok szerint évente akár 36 ezer tonnával csökkentheti a légkörbe kerülő károsanyag-kibocsátást.

Fotó: Illusztráció

Címkék: gyorsvasút, moszkva

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).