Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Január 11. 17:02, szombat | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

A texasi kormányzó a továbbiakban nem akar újonnan érkező menekülteket letelepíteni

A texasi kormányzó a továbbiakban nem akar újonnan érkező menekülteket letelepíteni

A texasi kormányzó a továbbiakban nem akar újonnan érkező menekülteket letelepíteni Texasban. Ezt maga Greg Abbott közölte Mike Pompeo külügyminiszternek elküldött levelében, amelyet péntek este hoztak nyilvánosságra.

A döntéssel Texas az első amerikai tagállam, amely él a Trump-kormány azon novemberi rendelete adta lehetőséggel, miszerint az Egyesült Államokba érkezett menekültek tagállamok közötti elosztásához és letelepítéséhez 2020 júniusától az adott tagállam állami szintű és helyi tisztségviselőinek írásos hozzájárulása is szükséges. Egyetértés hiányában a szövetségi kormányzat nem telepíthet a tagállamba frissen érkezett menekülteket.

A levélben Abbott kifejtette: korábban "a kongresszus magára hagyta Texast, hogy egyedül birkózzék meg a működésképtelen szövetségi menekültrendszer miatt aránytalanul nagy számban oda érkező menekültekkel". De a kormányzó szerint Texas már eddig is többet tett, mint ami a dolga lett volna. Mint írta: "nagyra becsülné, ha más államok is kivennék részüket e segítségnyújtásból".

A déli Texasban 2002 óta - a Pew kutatóintézet becslései szerint - több mint 88 ezer menekültet fogadtak be. Ennél több menekült csak a nyugati parti Kaliforniában lelt otthonra.

A republikánus politikus azzal érvelt, hogy az állami és a non-profit szervezeteknek inkább azokra kell összpontosítaniuk, "akik már itt vannak, beleértve a menekülteket és a hajléktalanokat is".

A kormányzó döntését élesen bírálták jogvédő csoportok és civil szervezetek. Közleményben fejezte ki egyet nem értését a texasi Demokrata Párt szóvivője is, aki szerint "a menekültek nem politikai játékszerek és alkueszközök egy migránsellenes politika elősegítéséhez".

A szövetségi kormány novemberben megjelent rendelete óta 42 tagállam jelezte, hogy változatlanul hajlandó befogadni új menekülteket is. A menekülteket elutasító államok kormányzói - például Alabamában, Floridában, Georgiában vagy Dél-Karolinában és Wyomingban - valamennyien republikánus politikusok.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.