Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2018. Május 27. 16:27, vasárnap | Külföld
Forrás: mti

A választók 66 százaléka szavazott az abortusz tilalmának eltörlésére Írországban

A választók 66 százaléka szavazott az abortusz tilalmának eltörlésére Írországban

Az ír választók 66,4 százaléka támogatta a terhességmegszakításokra vonatkozó teljes tilalom eltörlését a pénteken megrendezett népszavazáson a hivatalos végeredmény szerint

– jelentette be szombat este az ír választási bizottság.

A 40 választókerületben leadott valamennyi szavazat összesítése szerint a résztvevők 33,6 százaléka szavazott nemmel. Az igenek egy kivétellel az összes körzetben többséget szereztek, egyedül Donegal megyében szavaztak többen az abortusz tilalmának feloldása ellen. A főváros, Dublin egyes részein az igen szavazatok aránya elérte a 79 százalékot.

A voksoláson a választásra jogosultak több mint 64 százaléka vett részt, ami az egyik legmagasabb részvételi arány az írországi népszavazások történetében.

Az igenek kétharmados fölénye némi meglepetést okozott, mert a szavazás előtt közzétett közvélemény-kutatások az abortusz liberalizációjának 56-58 százalék körüli támogatottságot jósolták. A végeredmény kihirdetése után ezrek gyülekeztek Dublin belvárosában, hogy az igenek győzelmét ünnepeljék.

A referendumon feltett kérdés az ír alkotmány 1983-ban elfogadott, az abortuszt gyakorlatilag kivételek nélkül tiltó, 8. módosításának eltörlésére vonatkozott. A jelenleg hatályos írországi jogszabály a legszigorúbb Európában: nemi erőszak, vérfertőzés vagy a magzat fejlődési rendellenessége sem indok az abortuszra. Egyetlen kivételes esetben engedélyezik a terhesség megszakítását: ha a terhesség veszélyezteti a várandós nő életét. Ellenkező esetben az abortusz 14 évi börtönnel büntethető. Eddig évente több ezer ír nő utazott külföldre – elsősorban Nagy-Britanniába –, hogy megszakítsa a terhességét.

A dublini kormány is az igenek mellett kampányolt. A parlament várhatóan még az idén új törvényt fogad el, amely lehetővé teszi majd az abortuszt a terhesség első 12 hetében, utána pedig rendkívüli esetekben.

Leo Varadkar ír kormányfő a hivatalos eredmény bejelentése után azt mondta, hogy történelmi nap a referendum Írország számára, és az igenek a következő generáció érdekében kerültek többségbe. Hangsúlyozta: az ír nőkkel szembeni több évtizedes rossz bánásmódot nem lehet meg nem történtté tenni, viszont a népszavazással biztosították, hogy ennek ne kelljen tovább ismétlődnie. Hozzátette: biztosítja mindazokat, akik nemmel szavaztak, hogy Írország továbbra is ugyanaz az ország marad, csak egy kicsit toleránsabb, nyitottabb és tiszteletteljesebb hely lesz.

Korábban a kormányfő az utóbbi tíz-húsz évben végbement „csendes forradalom tetőzésének” nevezte az igenek nagy arányú győzelmét a népszavazáson. Az emberek kinyilvánították, hogy egy modern országnak való modern alkotmányt akarunk, hogy megbízunk a nőkben, és hogy tiszteletben tartjuk, hogy helyes döntéseket hoznak a saját egészségügyi ellátásukat érintő kérdésekben” – mondta a kormányfő Dublinban újságíróknak még a végeredmény közzététele előtt.

Írország egyik legnagyobb abortuszellenes szervezete „történelmi jelentőségű tragédiaként” értékelte a referendum eredményét. John McGuirk, a Save the 8th nevű csoport elnöke azt mondta az ír televízióban: sokaknak lesz olyan érzése Írországban, hogy egy teljesen más országban ébredtek fel a népszavazás másnapján.

Címkék: írország, abortusz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése