Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. December 09. 18:04, hétfő | Belföld
Forrás: pannonmedia.hu | Füssy Angéla

A vidékfejlesztési miniszter leállította a balatoni halászatot

A vidékfejlesztési miniszter leállította a balatoni halászatot

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter határozatlan időre leállította a balatoni halászatot, a tó egészére és minden halfajra vonatkozóan.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter határozatlan időre leállította a balatoni halászatot, a tó egészére és minden halfajra vonatkozóan – tudta meg a Pannon Média Hírcentrum. Információink szerint felmerült a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt értékesítése, esetleg átadása a balatoni önkormányzatnak. A cég vezérigazgatója értetlenül áll a történtek előtt.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. hivatalos weboldalán csütörtökön délután jelent meg a rövid, velős közlemény, méghozzá indoklás nélkül, mi szerint az illetékes tárcával való egyeztetést követően határozatlan időre felfüggesztették a balatoni halászatot. Füstös Gábor igazgató kérdésünkre akkor azt felelte, megszokott gyakorlat a zord téli időjárás idején néhány hétre, esetleg hónapra leállnak a halászati tevékenységgel. Mint mondta, most csak annyi történt, hogy miután október elseje óta törvényi kötelezettségük van a busahalászatra, a halászatot nem függeszthették fel saját hatáskörben, hanem előzetesen egyeztetniük kellett a minisztériummal. Ezért született a rövid közlemény is.

Füstös Gábor pénteken még kifejezetten cáfolta, hogy bármilyen probléma, mögöttes szándék lenne a halászati tevékenység felfüggesztése mögött. Kérdésünket feltettük a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóosztályának is, akik a mai napon a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának válaszától merőben eltérő magyarázatot adtak a történtekre.

Mint írják, a vidékfejlesztési miniszter a napokban határozatlan időre leállíttatta a halászatot a Balatonon. A lépést az indokolta, hogy a hasznosítót sok támadás és kritika érte az utóbbi időben, melyet meg kell vizsgálni és ezzel egy időben újra kell gondolni a jogosultság mostani rendszerének átalakítását. „A Tisza-tavi modell követendő lehet, ahol az érintett önkormányzatok bevonásával 4 éve egy jól működő, a fenntarthatóságot szem előtt tartó, önszabályozó közösség gyakorolja a halászati-horgászati jogot” – áll a VM hírcentrumunkhoz megküldött közleményében. Ismételten megkerestük Füstös Gábor vezérigazgató urat, aki állítja, semmilyen tájékoztatást nem kapott ez idáig arról, hogy a cég tevékenységével szemben problémák, elégedetlenség merült volna fel. „Ez az információ annyira új, hogy öntől, most hallom először” – kommentálta röviden a hírt Balatoni Halászati Nonprofit Zrt. vezetője. Hozzátette, a november 27-i II. Balatoni Halgazdálkodási Fórumon elhangzottak jól tükrözik a horgásztársadalom hozzáállását a társaság munkájához. (E szerint a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. nem észlelte azokat a kritikai hangokat, melyet a minisztériumi közlemény említ – szerk.) ”További hozzáfűzni valóm jelenleg nincs a kérdéshez” – közölte Füstös Gábor.

A vezérigazgató által említett fórumról saját honlapjukon azt írják, hogy a találkozó kifejezetten baráti hangulatban zajlott. “Mind a horgászok, mint a halgazdálkodásért felelős társaság képviselői a „közös dolgok” megtárgyalására törekedtek, és bizony értették, sőt, meg is értették egymást…A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit ZRt törekvéseit visszaigazolták a jelenlévő horgászok is. Bátran állíthatjuk, hogy soha annyi elismerést és köszönő szót nem kapott még Társaságunk, mint a pénteki Fórumon. Lényegében elismerték, hogy javultak a fogási lehetőségek, nyomon követhetők a telepítések, átlátható a vállalat tevékenysége és széleskörű a tájékoztatás…” – fogalmaz a beszámoló.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során