Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. December 30. 11:09, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

„A világ ostoba politikusai ne várjanak tőlünk semmilyen változást”

„A világ ostoba politikusai ne várjanak tőlünk semmilyen változást”

Észak-Korea pénteken arra figyelmeztette a rivális Dél-Koreát és más országokat, hogy ne várjanak politikai változást Phenjantól Kim Dzsong Un új vezető alatt sem.

Az erről szóló közleményt a legbefolyásosabb phenjani politikai döntéshozó testületnek tartott nemzetvédelmi bizottság adta ki, egy nappal azután, hogy Észak-Koreában véget ért a Kim Dzsong Il eddigi vezető halála miatt elrendelt nemzeti gyász, az ennek alkalmából tartott nagyszabású phenjani ünnepségen pedig nyilvánosan először nevezték az ország új „legfelsőbb vezetőjének” Kim Dzsong Il legkisebb fiát és kijelölt utódját, Kim Dzsong Unt.

„Ünnepélyesen és határozottan kijelentjük, hogy a világ ostoba politikusai – köztük a dél-koreai bábok csoportja – ne várjanak tőlünk semmilyen változást” – hangoztatta a nemzetvédelmi bizottság a KCNA hivatalos északi-koreai hírügynökség által ismertetett közleményében.

A testület egyúttal kizárta minden lehetőségét annak, hogy a kommunista vezetésű Észak-Korea párbeszédbe bocsátkozna a tőkés Dél-Korea jelenlegi kormányával, a közlemény fogalmazása szerint „az áruló Ri Mjong Bakkal” (vagyis a dél-koreai elnökkel) és csoportjával.

Észak-Korea ráadásul megtorlással fenyegette meg Dél-Koreát ez utóbbinak a Kim Dzsong Il halálával kapcsolatban elkövetett, „örökre megbocsáthatatlan bűnei” miatt. Phenjan a KCNA és az észak-koreai televízió által is ismertetett fenyegetésben nem tisztázta, milyen módon torolná meg sérelmeit.

A phenjani vezetés igen rossz néven vette, hogy Szöul nem engedett dél-koreai csoportokat Észak-Koreába, hogy leróják kegyeletüket Kim Dzsong Il emléke előtt. Mindössze két déli küldöttség – Ri Hi Ho, Kim De Dzsung néhai dél-koreai elnök özvegye és Hjun Dzsung Eun, a Hyundai csoport elnöknője vezetésével – utazhatott el Phenjanba.

Az észak-koreai vezetés azt is sérelmezi, hogy dél-koreai aktivisták az észak-koreai nemzeti gyász idején léggömböket indíthattak útnak Észak-Koreába, s a rájuk csatolt üzenetekben a Kim család uralma elleni felkelésre szólítottak fel.

Kim De Dzsung elnöksége idején, 2000-ben történelmi jelentőségűnek tartott Korea-közi csúcstalálkozót tartott Kim Dzsong Illel. A konzervatív Ri Mjong Bak hivatalban lévő elnök 2008-ban viszont szakított Észak-Korea feltétel nélküli segélyezésének politikájával. Kim Dzsong Un a nemzetvédelmi bizottság egyik alelnöke. A Kim fiú egyértelmű nyilvános támogatása olyan erőteljes jelzés, amely szerint az észak-koreai katonai és kormányzati tisztségviselők egységesen felsorakoztak Kim Dzsong Un mögött, miután annak apja meghalt.

Kim Kvan Dzsin dél-koreai nemzetvédelmi miniszter és Leon Panetta amerikai védelmi miniszter telefonbeszélgetésében megállapította, hogy eddig szilárd az észak-koreai hatalomátvétel – közölte pénteken a szöuli védelmi tárca. A két politikus a Koreai-félszigeten Kim Dzsong Il halálával kialakult politikai helyzetet és az Egyesült Államok és Dél-Korea politikájának összehangolását vitatta meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.