Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2015. December 23. 12:39, szerda | Helyi
Forrás: kisalfold.hu

Adómentesség a soproni háziorvosoknak

Adómentesség a soproni háziorvosoknak

Évi húszmillió forintos adóalap alatt ipartűzési adómentességet kapnak a vállalkozó soproni háziorvosok.

- Igazságos és jó döntés született – utalt dr. Kárpáti György háziorvos, a soproni közgyűlés legutóbbi határozatára, amely szerint évi húszmillió forintos adóalap alatt ipartűzési adómentességet kapnak a vállalkozó háziorvosok. – Nem ipart űzünk mi, ezért sértőnek is tartottuk, magát az elnevezést.

A háziorvos tevékenysége nem hasonlítható össze más vállalkozással.


Ez utóbbiak tudnak például reklámozni, növelni a forgalmukat. Az ellátási körzet mérete az adott. Mi a betegforgalom után kapjuk a társadalombiztosítótól a javadalmazást. Egy 2500 fős praxis után havonta mintegy egymillió forintot kap a háziorvos.

Ez első hallásra nagynak tűnik. De. S, a de után jönnek a kiadások. Nekünk kell fizetünk például az asszisztens bérét, a járulékot, a rezsit, a gyógyszereket. A fennmaradó összeg a mi hasznunk, azaz a havi jövedelmünk, amit ténylegesen magunkra fordíthatunk.

Dr. Kárpáti György szerint azért is üdvözlendő a döntés, mert korábban a bevétel mértéke után kellett megfizetni az adót. S a már említett okok miatt a valóságban jóval kevesebb pénz maradt az orvosoknál. Ha működne vállalkozó védőnő a városban, akkor őket is megilleti a kedvezmény.

A számítások szerint éves szinten több tízezer forint maradhat egyenként az érintett orvosoknál. A 2014-es adóbevallások szerint Sopronban 38 vállalkozó háziorvosnak lesz kedvező a változás. (Hét orvosnál az éves bevétel meghaladta a húszmillió forintot).

A város bevétele mintegy nyolcmillió forinttal lesz kevesebb. Mindez azonban a teljes iparűzési adó 0,2 százaléka.

Az önkormányzatot érintő gazdasági hatás minimális, a gyógyító szakmában dolgozóknak ugyanakkor egyfajta erkölcsi jóvátétel, és egy igazságtalan helyzetet szüntetett meg az elfogadott rendelet.

Címkék: háziorvos

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:59, csütörtök | Helyi

Sopron az egyik legnépszerűbb úti cél

Beindult a hazai turizmus, melynek idén legkeresetteb helyei Sopron, Gyula és Debrecen.

2024. Április 25. 15:52, csütörtök | Helyi

Idén is nagyot dobbant a SopronFest

Májusban közel 100 helyszínen 300 program várja a fesztiválozókat Sopronban. Hazai és külföldi előadók, podcast-beszélgetések, kiállítások, túrák és sok más különböző esemény színesíti a SopronFest kínálatát.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

A baloldal belharcaitól hangos Sopron

Az elmúlt hetekben számos belső konfliktus került nyilvánosságra a soproni baloldali pártok és jelöltek háza tájáról, ennek eredménye, hogy a felek még egymással is képtelenek szót érteni.

2024. Április 20. 17:25, szombat | Helyi

Népszerű a Gondosóra program Sopronban is

Több ezer soproni idős igényelte a gondosórát, amely a nap 24 órájában szolgálja biztonságukat.