Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Május 14. 07:11, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Aggteleki hiúzt fognának

Aggteleki hiúzt fognának

Hiúzegyed befogását tervezik a WWF Magyarország és az Aggteleki Nemzeti Park szakemberei, az állat mozgását rádió-telemetriás nyomkövetővel kísérhetik figyelemmel.

A WWF Magyarország két éve elindult hiúz fajvédelmi programjának újabb fejezete kezdődött az Aggteleki Nemzeti Parkkal kötött együttműködési megállapodást követően – mondta el az MTI-nek Antal Alexa, a WWF Magyarország képviselője.

Programjuk elsődleges célja az ország élőhelyeinek védelme, a háborítatlan erdőterületek megőrzése, amihez szorosan kapcsolódik a nagyragadozó kutatásának támogatása. Ennek része az a monitoringrendszer, amellyel a nemzeti park szakemberei igyekeznek megfigyelni a hazánkba újra visszatérő hiúzok mozgását és szokásait – tette hozzá Antal Alexa.

Közeli terveik szerint hiúzbefogókat helyeznek el az állat előfordulási helyein, és szerencsés esetben a befogott hiúzra rádió-telemetriás nyakörvet helyeznek fel, így még pontosabb információkat nyerhetnek a populációt illetően.

„Nagyon sajnálatosnak tartjuk, hogy ezt az egész Európában fokozottan védett fajt még mindig illegálisan kilövik, és úgy véljük, hogy a lakossági tájékoztatáson kívül a felhelyezett nyomkövető is segítséget nyújthat a nálunk élő néhány egyed megóvásában” – hangsúlyozta a WWF képviselője.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország