Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Március 14. 14:03, szerda | Belföld
Forrás: STOP / MTI

Aláírást gyűjtenek a vörösiszap-katasztrófa károsultjai

Aláírást gyűjtenek a vörösiszap-katasztrófa károsultjai

Aláírásgyűjtésbe kezdett a vörösiszap-katasztrófa károsultjait tömörítő Esélyt az Életre a Vörösiszap Után nevű egyesület.

Mert sok családnak elutasították a lakóépületekben a helyreállítási munkák során keletkezett úgynevezett másodlagos károk megtérítését - közölte az egyesület ügyvivője kedden.

Király Alfréd a somlóvásárhelyi lakossági fórumot követően elmondta: a Torna-patak és a Marcal medrének megtisztításakor a településeken - többek között Devecseren, Kolontáron és Somlóvásárhelyen - keresztül hordták teherautókkal a vörösiszapot. Az utakat és házakat azonban nem arra tervezték, hogy elbírják a többtonnás kamionok okozta rezgéseket. A kármentesítés során okozott úgynevezett másodlagos károk rendezésére belügyminisztériumi rendeletet hoztak, de ezek megtérítéséhez nem található előirányzat - tette hozzá.

Az ügyvivő hangsúlyozta, hogy a kárigény beadási határideje jóval a kármentesítések befejezése előtt, még tavaly november végén lejárt. Elmondta, hogy az egyesület az év eleje óta több lakossági fórumot is tartott; ezeken az érintett családok azt is sérelmezték, hogy az igénybejelentések határidejéről nem értesítették őket. A bejelentett kárigényeket felületesen kezelték, tudnak olyanokról, akiknek kárfelmérés nélkül is fizettek kártérítést.

Király Alfréd közlése szerint az egyesület csaknem húsz önkéntessel szerdán kezdi az aláírásgyűjtést a többi között Devecserben, Kolontáron, Somlóvásárhelyen, Somlójenőn és Apácatornán, s egy hónap alatt több mint háromezer aláírásra számítanak. Az összegyűjtött aláírásokat egy petíció kíséretében az ország közjogi méltóságaihoz és a parlamenti pártok vezetőihez tervezik eljuttatni, amelyben segítséget kérnek problémájuk megoldásához.

Szólt arról is, szeretnék elérni, hogy a lehető legrövidebb időn belül elvégezzék a vörösiszap-tározók rekultivációját, és ne építsenek újabb tározókat a lakott területek közelébe. Az ügyvivő szerint a lakosság a településeken tapasztalt vörös por egészségügyi hatásaitól is fél.

Az Esélyt az Életre a Vörösiszap Után nevű egyesületet egy éve alapították a vörösiszap-katasztrófa területén élő emberek érdekvédelme és érdekképviselete céljából devecseri, kolontári és somlóvásárhelyi lakosok. A több mint száz taggal rendelkező szervezet korábbi szóvivőjét leváltották, a közelmúltban lezajlott tisztújítás során új ügyvivőket is választottak.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - az ügyben folyó büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, és több száz ház lakhatatlanná vált.

Az Országgyűlés hétfőn határozatban mondta ki, hogy döntően a Mal Zrt.-t tartja felelősnek a kolontári vörösiszap-katasztrófáért, egyetértve ezzel az ügy kivizsgálásra létrehozott bizottság jelentésével. A képviselők 290 igen szavazattal, 46 nem ellenében szavazták meg a vörösiszap-katasztrófa ügyében alakult vizsgálóbizottság jelentésének elfogadásáról szóló határozatot.

Ebben kimondták: az Országgyűlés egyetért a bizottság végkövetkeztetésével, amely szerint a 2010 októberében történt ipari katasztrófa "elsődlegesen és döntően a Mal Zrt. ipari tevékenységével összefüggésben, az ő felelősségi körében következett be". Ugyanakkor azt is megállapítják, hogy a felelősségben, ha nem is közvetlenül, de osztoznak a Mal Zrt. létesítését engedélyező hatóságok, továbbá az ellentmondásos szabályozást elfogadó jogalkotók és a hatóságok működtetéséért felelős kormányok.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.