Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Július 13. 14:41, szerda | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Amerika főszerepét várják az űrkutatásban

Amerika főszerepét várják az űrkutatásban

A NASA űrsikló programjának leállítása kapcsán végzett felmérés szerint az amerikaiak többsége úgy véli, továbbra is fontos, hogy az Egyesült Államok vezető szerepet töltsön be a világűr és annak rejtélyei feltárásában.

Az USA legyen az élen

A NASA űrsikló programjának leállítása alkalmából készített felmérés eredményei szerint az amerikaiak 58 százaléka tartja alapvetően fontosnak, hogy az Atlantis űrsikló utolsó útját követően is az űrkutatás élvonalában szerepeljen az Egyesült Államok. A Pew Research Center kutatása szerint a válaszadók harmada nem tartja ezt annyira fontosnak. Ami magát az űrsikló programot illeti, a megkérdezettek 55 százaléka vélekedik úgy, hogy a program jó befektetés volt. Ez valamivel alacsonyabb érték, mint, amit az elmúlt években tapasztaltak: a nyolcvanas évek óta átlagosan tízből hatan tekintették jó befektetésnek az űr felfedezésének ezen irányát.

A demográfiai jellemzők tekintetében a férfiak valamelyest nagyobb arányban értékelik pozitívumként az űrsikló programot, mint a nők. A korcsoportok esetében nem mutatható ki jelentős különbség, de az iskolázottabbak és a magasabb jövedelműek egyértelműen nagyobb arányban támogatják a programot, mint az alacsonyabb jövedelemmel, illetve alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők.

Az űrsikló program hasznosságát tekintve az amerikaiak harmada szerint nagymértékben, harmada szerint valamelyest növelte a program a nemzeti büszkeség érzetét a lakosság körében. A program az amerikaiak háromnegyede szerint ösztönözte a tudományos és technológiai fejlődést, és közel ugyanennyien vélik úgy, hogy a hétköznapokban is alkalmazható tudományos fejlesztések köszönhetőek a kutatásnak.

Címkék: felmérés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.