Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Augusztus 02. 09:07, szombat | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

Amerika nem oldhat meg minden konfliktust, de törekszik rá

Amerika nem oldhat meg minden konfliktust, de törekszik rá

Az Egyesült Államok nem oldhat meg minden konfliktust, de ez nem jelenti azt, hogy ne törekedne erre - jelentette ki pénteki sajtóértekezletén a Fehér Házban Barack Obama.

Az elnök egy arra vonatkozó kérésre válaszolt így, amely azt feszegette, vajon több regionális konfliktus kiéleződése nem annak-e a jele, hogy az amerikai befolyás csökken a világban.

"Az Egyesült Államok a világ legerősebb hatalmaként sem tart mindent az ellenőrzése alatt. Több olyan konfliktus van, amelyet egyelőre nem voltunk képesek megoldani, de ez nem jelenti azt, hogy csökkent volna a befolyásunk. A diplomáciai erőfeszítések időt igényelnek" - mondta.

Az elnök szerint az Egyesült Államok feladata az, hogy kivetítse a világra azt, amit igazságosnak és helyesnek tart, és hogy a hasonlóan gondolkodó partnerekből koalíciót építsen. Elismerte, hogy a jelenlegi rendezési kísérletek kudarca szokatlannak tűnik, de az elhúzódó északír, a közel-keleti és a koszovói válság példájára hivatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy ez korábban is így volt.

Az ukrajnai válságról szólva úgy érvelt, Washington mindent megtett annak érdekében, hogy megfizettesse Ukrajna destabilizálásának árát. Vlagyimir Putyin orosz elnökre utalva kijelentette, "az emberek nem mindig cselekszenek racionálisan". Véleménye szerint Putyin semmibe veszi Oroszország hosszú távú érdekeit, amelyek megvalósításáért diplomáciai megoldásra, a szankciók feloldására és gazdasági növekedésre kellene törekednie.

A gázai konfliktussal kapcsolatban Obama egyértelműen a Hamászt tette felelőssé a tűzszünet összeomlása miatt, és sürgette a szervezet által túszul ejtett izraeli katona feltétel nélküli szabadon bocsátását. Mint mondta, összhangot kell teremteni Izraelnek az önvédelemhez való joga és a gázai polgári lakosság életének megkímélése között, ami nehéz feladat, de megvalósítása egy újabb fegyvernyugvás közepette könnyebben menne.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok hatalmas erőfeszítéséket tett azért, hogy tárgyalóasztalhoz ültesse közel-keleti válságban szembenálló feleket, és megmutassa nekik az utat, ám a többi az érintett felek dolga.

Barack Obama elismerte, hogy az Egyesült Államok a biztonsági szervezetei által alkalmazott kínzással és kémkedéssel hibákat követett el a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követő időszakban. "Megkínoztunk embereket" - mondta az amerikai elnök. "Olyan dolgokat tettünk, amelyek ellentétesek az értékeinkkel" - tette hozzá.

Az elnök ugyanakkor kijelentette, hogy annak ellenére is töretlen a bizalma John Brennanban, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatójában, hogy kiderült: a CIA megfigyelte az ügynökség vitatott fogva tartási gyakorlata és erőszakos vallatási módszere ügyében vizsgálatot folytató kongresszus komputereit.

Az elnök közölte, hogy a Fehér Ház a szenátus CIA-vizsgálatnak titkosítás alól feloldott változatát pénteken visszajuttatta a szövetségi felsőháznak.

Obama rámutatott, hogy az Egyesült Államok nagyon komolyan veszi az új Ebola-járvány kitörését, és kilátásba helyezte, hogy a jövő heti, mintegy félszáz afrikai vezető részvételével megtartandó washingtoni csúcstalálkozó több olyan részvevőjének, aki a veszélyeztetett régióból érkezett, egészségügyi vizsgálaton kell majd átesnie.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt