Városlista
2022. június 25, szombat - Vilmos

Hírek

2012. Február 09. 13:23, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Amerikai provokációról beszélt az iráni elnök

Amerikai provokációról beszélt az iráni elnök

Az iráni elnök Szíria főmuftijának megerősítette, hogy Teherán támogatja Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerét – olvasható az iráni államfői hivatal honlapján.

Mahmúd Ahmedinezsád a legmagasabb rangú szíriai vallási méltóság, Ahmad Badreddin Haszún sejk előtt Teheránban kifejtette, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei egy újabb háborút akarnak kiprovokálni a térségben, hogy megtörjék az iszlám ellenállást, de „hisszük: egységben és bölcsességgel szembeszállhatunk velük”. Haszún sejk – aki egy vallási konferencián vesz részt Teheránban – Aszad elnök köszönetét tolmácsolta a Szíriával kapcsolatos iráni álláspontért.

A közel-keleti arab ország főmuftija azt követően utazott Teheránba, hogy a szíriai Muzulmán Testvériség mozgalom hétfőn kifejtette: Oroszország, Kína és Irán a szíriai rendszer öldöklésének cinkosai. „Oroszországot, Kínát és Iránt a népünk ellen elkövetett szörnyű öldöklés közvetlen cinkosainak tartjuk, mert nem csak (politikailag) támogatják a rezsimet, hanem közvetlen módon fegyverekkel és berendezésekkel látják el, hogy védtelen népünket gyilkolja” – áll az iszlamista mozgalom közleményében. Irán, amely mindig is tagadta, hogy fegyvereket szállít Szíriának, visszautasította a vádat.

Teherán a szíriai népfelkelés márciusi kitörése óta tartózkodik attól, hogy elítélje a tüntetések véres letörését, de reformok bevezetésére és „párbeszédre” kérte a damaszkuszi vezetést. Eközben a szíriai belügyekbe való beavatkozással vádolta meg azokat a nyugati és arab országokat, amelyek büntetőintézkedéseket hoztak Szíria ellen, és Aszad elnök távozását követelik a hatalomból.

Az Arab Liga újabb megfigyelő missziót akar küldeni Szíriába, de az ENSZ-szel közösen, nagyobb létszámban, jobb felszereléssel és más feltételekkel, mint ahogy az első, decemberi-januári küldöttség végezte a feladatát – közölte a pánarab szervezet főtitkára a világszervezet főtitkárával, Ban Ki Munnal.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 25. 11:08, szombat | Külföld

A fertőzöttek száma csaknem 543 millió, a halálos áldozatoké 6,327 millió a világon

A világon 542 897 046 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 327 812 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai szerint.

2022. Június 24. 18:04, péntek | Külföld

Belga miniszterelnök: nehéz tél elé nézhet Európa

Várhatóan nehéz télre kell készülnie Európának, a gazdasági problémák megoldására közös európai válaszokat kell találni

2022. Június 24. 16:24, péntek | Külföld

Leállhat a gázszállítás az Északi Áramlat-1 vezetéken

A német közüzemi hálózati felügyelet vezetője szerint előfordulhat, hogy Oroszország júliusban teljesen leállítja a Németországba irányuló földgázszállítást a két országot összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken.

2022. Június 24. 06:00, péntek | Külföld

Belgium szabályozza az elektromos rollerek használatát

Belgium szabályozást vezet be július elsejétől az elektromos rollerek használatára a balesetek számának csökkentése, valamint a rendezetlenül leparkolt eszközök okozta bosszúság elkerülése érdekében