Városlista
2023. május 29, hétfő - Magdolna

Hírek

2012. Február 09. 13:23, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Amerikai provokációról beszélt az iráni elnök

Amerikai provokációról beszélt az iráni elnök

Az iráni elnök Szíria főmuftijának megerősítette, hogy Teherán támogatja Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerét – olvasható az iráni államfői hivatal honlapján.

Mahmúd Ahmedinezsád a legmagasabb rangú szíriai vallási méltóság, Ahmad Badreddin Haszún sejk előtt Teheránban kifejtette, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei egy újabb háborút akarnak kiprovokálni a térségben, hogy megtörjék az iszlám ellenállást, de „hisszük: egységben és bölcsességgel szembeszállhatunk velük”. Haszún sejk – aki egy vallási konferencián vesz részt Teheránban – Aszad elnök köszönetét tolmácsolta a Szíriával kapcsolatos iráni álláspontért.

A közel-keleti arab ország főmuftija azt követően utazott Teheránba, hogy a szíriai Muzulmán Testvériség mozgalom hétfőn kifejtette: Oroszország, Kína és Irán a szíriai rendszer öldöklésének cinkosai. „Oroszországot, Kínát és Iránt a népünk ellen elkövetett szörnyű öldöklés közvetlen cinkosainak tartjuk, mert nem csak (politikailag) támogatják a rezsimet, hanem közvetlen módon fegyverekkel és berendezésekkel látják el, hogy védtelen népünket gyilkolja” – áll az iszlamista mozgalom közleményében. Irán, amely mindig is tagadta, hogy fegyvereket szállít Szíriának, visszautasította a vádat.

Teherán a szíriai népfelkelés márciusi kitörése óta tartózkodik attól, hogy elítélje a tüntetések véres letörését, de reformok bevezetésére és „párbeszédre” kérte a damaszkuszi vezetést. Eközben a szíriai belügyekbe való beavatkozással vádolta meg azokat a nyugati és arab országokat, amelyek büntetőintézkedéseket hoztak Szíria ellen, és Aszad elnök távozását követelik a hatalomból.

Az Arab Liga újabb megfigyelő missziót akar küldeni Szíriába, de az ENSZ-szel közösen, nagyobb létszámban, jobb felszereléssel és más feltételekkel, mint ahogy az első, decemberi-januári küldöttség végezte a feladatát – közölte a pánarab szervezet főtitkára a világszervezet főtitkárával, Ban Ki Munnal.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 29. 12:54, hétfő | Külföld

Török választások - Manfred Weber: véget kell vetni a török EU-csatlakozási folyamatnak

Végleg le kell zárni Törökország EU-csatlakozási folyamatát az Európai Néppárt (EPP) elnöke, Manfred Weber szerint.

2023. Május 29. 08:50, hétfő | Külföld

Sikerült elkerülni a lehető legrosszabbat, az Egyesült Államok fizetésképtelenségét

Elkerülhető az Egyesült Államok számára katasztrofális fizetésképtelenség a költségvetésről szóló megállapodással - jelentette ki Joe Biden elnök Washingtonban vasárnap este.

2023. Május 29. 08:48, hétfő | Külföld

Több palesztin megsebesült izraeli katonákkal folytatott tűzharcban Ciszjordániában

Tíz palesztin megsebesült izraeli katonákkal folytatott tűzharcban Ciszjordánia északi részén - jelentette a helyi média hétfő reggel.