Városlista
2023. szeptember 25, hétfő - Eufrozina

Hírek

2022. Március 17. 08:01, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Áramlopást segítő villanyszerelőt ítéltek el Zalaegerszegen

Áramlopást segítő villanyszerelőt ítéltek el Zalaegerszegen

Felfüggesztett börtönbüntetéssel, foglalkozástól eltiltással és összegű vagyonelkobzással sújtotta a zalaegerszegi bíróság azt a villanyszerelőt, aki éveken át jutalékért visszatekerte intézmények és üzemek árammérőit.

Bartalné Mentes Judit, a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: a vádlott 2009-től villanyórákat tekert vissza, hogy megbízóinak a tényleges helyett kevesebb fogyasztás után kelljen áramdíjat fizetniük. Keszthelyen, Hévízen, Balatongyörökön, Vonyarcvashegyen és Gyenesdiáson panziók és vendéglátóhelyek, valamint cukrászüzem, pékség, sőt három muzeális gyűjtemény villanyóráját is éveken át manipulálta.

A vádlott a fogyasztásmérők hitelesítésére szolgáló pecséteket is utánozta, hogy a villanyórák visszaállítását, így a lopást az áramszolgáltató ne vegye észre. Mindezért mintegy 5,6 millió forintot kapott a megbízóitól. A vádpontok között szerepelt az is: csaknem 600 ezer forint kárt okozott az áramszolgáltatónak azzal, hogy 10 éven keresztül saját otthonának mérőóráját is visszatekerte, ám ezt a férfi tagadta.

A Zalaegerszegi Járásbíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki 10 rendbeli, bűnsegédként elkövetett csalás és folytatólagosan elkövetett bélyeghamisítás bűntettében, de bizonyítottság hiányában felmentette saját villanyórája manipulálásának vádja alól.

A férfit a bíróság jogerősen 14 hónap, végrehajtásában három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, emellett három évre eltiltotta a villanyszerelői foglalkozástól, azt sem munkavállalóként, sem egyéni vállalkozóként nem folytathatja. Ezenfelül 5,6 millió forint vagyonelkobzással sújtotta és a több mint 1,7 millió forint bűnügyi költség megfizetésére is kötelezte.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 25. 09:29, hétfő | Belföld

A Mészáros Autó Javító Kft. javítja ezentúl a mentőautókat

Mészáros Lőrinc autójavítója szerelheti a mentőautókat a következő négy évben, évi egy, összesen négymilliárd forintért, derül ki az Elektronikus Közbeszerzési Rendszeren közzétett hirdetményből.

2023. Szeptember 25. 08:50, hétfő | Belföld

559.100 Ft a bruttó átlagkereset

2023 júliusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 559 100, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 385 600 forint volt.

2023. Szeptember 25. 07:49, hétfő | Belföld

Hazaérkeztek Líbiából a magyar kutató-mentők

Hazaérkeztek Líbiából a magyar kutató-mentő szervezetek tagjai, akiket a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára fogadott a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren vasárnap

2023. Szeptember 25. 06:00, hétfő | Belföld

Szeptember utolsó hetében visszatér a nyugodt, napos idő

Szeptember utolsó hetében visszatér a napos, nyugodt idő, 23-28 Celsius-fok körüli maximumokkal.