Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2023. Május 08. 13:51, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Átadták Veszprémben a Zöld város projekt új közösségi tereit

Átadták Veszprémben a Zöld város projekt új közösségi tereit

Akkor erős egy város, ha működő közösségei vannak, ehhez pedig olyan helyekre van szükség, ahol együtt tudnak lenni az emberek - mondta Veszprém polgármestere hétfőn.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP) a minőségi közterületek fontosságáról szólva elmondta: Veszprémben 2010-ben adták át a Séd-völgyi városrehabilitációs projektet, amelyet később az ország legszebb sétaterének választottak, sőt nemzetközi virágosítási versenyen is nyert el különdíjat.

Hangsúlyozta: amint van egy minőségi közterület, amelyet több generációs is tud használni, azt belakják az emberek.

A polgármester jelezte: Veszprémben célként fogalmazták meg azt, hogy életminőségben a város 2030-ra tartozzon az európai elithez, ehhez pedig ilyen beruházásokra van szükség.

Rámutatott: nem csak egy nagy közpark újult meg a városban, de korábban a szomszédos zeneiskola épületét is kívül-belül felújították, a parkkal szomszédos Pannon Egyetem kerítését pedig elbontották, így egy átjárható terület jön létre.

Ovádi Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője méltatta a város fejlesztési stratégiáját, és hosszan sorolta azokat a beruházásokat, amelyek már megvalósultak az elmúlt évtizedben Veszprémben.

Brányi Mária (Fidesz-KDNP) alpolgármester a Zöld város projekt részleteit ismertetve kiemelte: olyan öthektáros parkot adnak át, amely nemcsak a városlakókat, hanem a térségben élőket is szolgálni fogja.

A fejlesztés két projektből áll össze, a kulturális negyed programból és a Szent Miklós-szegi Kálvária-domb megújításából. A kulturális negyed program a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 2,9 milliárd forintos európai uniós támogatásával, valamint a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program több mint 350 millió forintos forrásaival 3 milliárd 256 millió forintból valósult meg.

Veszprém belvárosában az Egyetem utca, a Megyeház tér, az Erzsébet sétány és az Erzsébet-liget által határolt területen a park és eszközei teljes megújítása mellett új lépcsőt és akadálymentes falsétányt kapott a korábban elhagyatott Kálvária-domb. A támfal mentén egy kávézót is kialakítottak.

A parkban több szobor is helyet kapott, a hétfői ünnepségen Veszely Jelena szobrászművész alkotásáról, a Furulyás lányról Wehner Tibor művészettörténész beszélt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni