Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Július 04. 12:22, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Auschwitzi módszerekhez hasonlítja az MSZP a rokkantak felülvizsgálatát

Auschwitzi módszerekhez hasonlítja az MSZP a rokkantak felülvizsgálatát

Az MSZP szerint Josef Mengele, az auschwitzi koncentrációs tábor náci orvosának módszereihez hasonlít az, ahogy a kormány felülvizsgáltatja a rokkantakat. Az ellenzéki párt szerint a kabinet ezzel bizonyíthatóan emberek tucatjait hajszolta öngyilkosságba.

Korózs Lajos, a szocialisták elnökségi tagja szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy a kormány "Mengele-tervet" hajt végre a Széll Kálmán Terv helyet. Úgy fogalmazott, "mint Auschwitzban a rámpán, egy ujjmozdulattal minősítenek munkára alkalmasnak végtag nélküli embereket". Azt mondta: a kabinet a Széll Kálmán Tervvel kétszázezer embert akar visszavezetni a munkaerőpiacra és így 217 milliárd forintot remél megtakarítani. Korózs Lajos szerint ez azt jelenti, hogy idén és jövőre is száz-százezer egészségkárosodott, vagy megváltozott munkaképességű embert kívánnak bizottság elé rendelni, amivel szerintük már most bizonyíthatóan emberek tucatjait hajszolták öngyilkosságba. A szocialista politikus úgy vélte, a kormány mindent megtesz a rokkantak lejáratására, például "rokkantbányászoknak ajánlanak fel riksafuvarozó állást", miközben az eddigi felülvizsgálatok rácáfoltak állításaira, hiszen a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal eddig egyetlen visszaélésről sem számolt be. Az MSZP ezért felszólítja a kormányt, hogy kérjen elnézést a egészségkárosodottaktól és megváltozott munkaképességűektől, állítsa vissza a rokkantsági nyugdíjat. Az MSZP elnökségi tagja felidézte továbbá, hogy idén január 1-jétől megszűnt a rokkantsági nyugdíj, helyette a rehabilitációra nem javasolt személyek rokkantsági ellátásra jogosultak, amely akár élethosszig folyósítható. A rokkantsági ellátás azonban nem tartalmaz nyugdíjjárulékot, így az érintettek az öregségi nyugdíjkorhatár után sem kaphatnak nyugdíjat - figyelmeztetett a politikus. Korózs Lajos emellett emlékeztetett arra is, hogy a jövő évi költségvetési javaslatban 500 millió forinttal csökkentették a megváltozott munkaképességűek bértámogatását, a korhatár alatti rokkantak ellátására pedig majd három milliárd forinttal kevesebb pénz jut. Sokan nem tudják, hogy a kabinet idén augusztus és december között nem támogatja az egészségkárosodott és megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását, ez idő alatt pedig mintegy 37 ezren veszíthetik el állásukat - hívta fel a figyelmet az ellenzéki politikus, megjegyezve: az MSZP szeretné tudni, a kormány miért csak 40 milliárd forinttal támogatja a foglalkoztatást, miközben a vállalkozóktól 62 milliárd forintos rehabilitációs hozzájárulást szed be.

Címkék: Pártok-MSZP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.