Városlista
2024. február 20, kedd - Álmos

Hírek

2023. Június 29. 12:25, csütörtök | Életmód

Az egészséges család a társadalom alapköve

Az egészséges család a társadalom alapköve

Napjainkban egyre nagyobb figyelmet és támogatást kapnak a családok, a családi élet szépsége, a fiatalok motiválása arra vonatkozóan, hogy az egzisztencia megteremtésén kívül a jövőjüket gyermeket nevelve, családban képzeljék el.

Mindezek mellet érdemes említést tenni arról, hogy a család akkor tölti be igazán a megtartó erejét, ha az egészségesen működik.

Az egészséges család működéséhez nélkülözhetetlen az érzelmi és fizikai határok tiszteletben tartása. Minden családtagnak megvan a magánélete és a családon belül betöltött szerepe. Ezt mindenkinek meg kell értenie és tiszteletben kell tartania. Hasonlóan fontos a családtagok véleményének szabadsága. Zsúfolt napirendünk ellenére is lehetőséget és időt kell teremteni arra, hogy mindenki kifejtse véleményét és azt közösen megbeszéljék. Ezek a beszélgetések pozitívan hatnak a gyermekek személyiségfejlődésre is, amely segíti őket a felnőtté válás folyamatában. Minden családban szabályokat kell felállítani, ezeket a tagok életkorára való tekintettel kell meghatározni és azokat következetesen, de empatikusan, együtt érzően betartatni.

A családtagoknak feladata az is, hogy folyamatosan figyelmet fordítsanak egymásra. Egymás egészségére, legyen szó mentális és fizikai egészségére és ha bármilyen problémát tapasztalnak, akkor kérjenek segítséget.

Ha a fent leírtak megvalósulnak, akkor a szülők és a gyermekek egy szeretetteljes és biztonságos közegben érezhetik magukat és ha valaki hibázik, vagy konfliktus merül fel a hétköznapok során, akkor megkeresik a megoldást és meg tudnak bocsátani egymásnak.

Az egészséges családi környezet elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyermekek a tanulásra és jövőjük építésre tudjanak koncentrálni, így stabil alapot teremtve a jövő generációinak egészséges családban történő felnövekedéséhez.

Böröczky András
szociálpedagógus

Címkék: család, társadalom

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 20. 06:00, kedd | Életmód

Csaknem tizenkétezer erdei fülesbagoly telelt Magyarországon

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén is elkészítette a Magyarországon telelő erdeifülesbagoly-csapatok országos felmérését.

2024. Február 19. 13:21, hétfő | Életmód

Ma van a Magyar Ápolók Napja

Hazánkban Kossuth Zsuzsanna hősies, önfeláldozó, emberséges cselekedete volt az alapköve a hazai ápolás fejlődésének.

2024. Február 18. 06:00, vasárnap | Életmód

60 éve állt csatasorba a mentőszolgálatnál ez a jármű

1964-ben egy új típusú, méreteiben rendkívül impozáns gépkocsival gyarapodott az Országos Mentőszolgálat rohamkocsiparkja.

2024. Február 17. 13:35, szombat | Életmód

Ennyi szén-dioxidot spórolt meg a MÁV 3 év alatt