Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. December 08. 15:41, kedd | Helyi

Az év Kiemelkedő Ifjú Kutatója elismerést soproni oktató kapta műholdas kvantumkommunikációs kutatásaiért

Az év Kiemelkedő Ifjú Kutatója elismerést soproni oktató kapta műholdas kvantumkommunikációs kutatásaiért

A Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Karának docense, Dr. Bacsárdi László a \"VEAB Kiemelkedő Ifjú Kutatója\" díjat vehette át az MTA Veszprémi Területi Bizottságától.

A Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottsága idén immáron hatodik éve adta át 35 éven aluli fiatal kutatóknak a VEAB Kiemelkedő Ifjú Kutatója díjat. A díj alapításának hagyományait követve 2015. december 4-én a Veszprémben megrendezett ünnepségen idén is négy díjazott kapta meg ezt az elismerést; közülük kettő a természettudományok, kettő pedig a műszaki tudományok területén végzett kutatást. A díjakat Pósfai Mihály akadémikus, a Veszprémi Területi Bizottság elnöke és Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke adta át. A műholdas kommunikáció mellett díjaztak holtágak és bányatavak összetételére irányuló kutatást, búzanemesítéssel kapcsolatos eredményeket és modern fényforrások vizsgálatát is. Idén négy teljesen különböző területről kerültek ki a díjazottak. Ez a sokszínűség jellemzi a soproni díjazott munkahelyét, az NymE Simonyi Károly Karát is, ahol faipari mérnöktől kezdve az ipari termék- és formatervezőn át a mechatronikán keresztül a gazdaságinformatikusig bezárólag számos hallgatót oktatnak, a művészeti képzésben résztvevőket nem is említve. Mindez számos lehetőséget biztosít a Kar hallgatóinak és kutatóinak.
Az NymE SKK Informatikai és Gazdasági Intézet intézetigazgatójának kutatása a kvantuminformatikai alapú műholdas kommunikáció megoldatlan kérdéseire fókuszál. „A kommunikáció egyik fontos kérdése, hogyan lehet megosztani egy titkos kulcsot különböző kommunikáló felek között, és erre a kvantum alapú kulcsszétosztás egy biztonságos megoldást kínál” – mondta Bacsárdi László. A díjjal elismert kutatás célja, hogy kvantumkommunikáció alkalmazásával a műholdas kommunikációt hatékonyabbá tegyék. A műholdas kommunikáció azért érdekes, mert az űrben a veszteségek sokkal kisebbek, mint akár a legjobb minőségű optikai kábelben, így remélhetőleg nagyobb távolságban lehet megvalósítani ugyanazokat a protokollokat, amelyeket a Földön már sikerrel kipróbáltak. „Egy komplex vizsgálati modellt készítünk és használunk, amely lehetővé teszi műholdas kommunikációs folyamatok szimulálását” – tette hozzá a díjazott. A kutatásban, amelyet az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) is támogat, egykori és jelenlegi gazdaságinformatikus hallgatók is részt vesznek.

A díjazottról:
Bacsárdi László 1982-ben született Sopronban. 2000-ben érettségizett a soproni Széchenyi István Gimnáziumban. 2006-ban szerzett okleveles mérnök-informatikus diplomát a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán, 2007-ben bankinformatikus szakmérnök, illetve okleveles mérnöktanár végzettséget a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán. 2006-ban kezdte meg doktoranduszi tanulmányait a BME Híradástechnikai Tanszékén, témavezetője Dr. Imre Sándor volt. 2012 tavaszán védte meg sikeresen „Klasszikus és kvantum alapú információterjesztés és -átvitel az űrtávközlésben” című PhD disszertációját. Kutatási területe az információterjesztés ad-hoc hálózatokban, a kvantumhálózatok, illetve a kvantum alapú kommunikáció űrtávközlésbeli alkalmazásának lehetőségei. 2009 júliusa óta dolgozik a Nyugat-magyarországi Egyetemen. 2009-2011 között tanársegéd, 2011-2012 között adjunktus, 2012 óta pedig intézetigazgató egyetemi docens az NymE-n futó gazdaságinformatikus szakot gondozó NymE SKK Informatikai és Gazdasági Intézetében. Ezzel párhuzamosan óraadó a BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszéken. Számos szakmai szervezetnek a tagja, a Magyar Asztronautikai Társaság főtitkára. 2014 novemberében az ENSZ támogatásával működő nemzetközi űrkutatási szervezet, a Space Generation Advisory Council (SGAC) által alapított „SGAC November 2014 Members of the Month” díjat nyerte el. Idén májusban kvantumkommunikációs kutatásaiért Nemzeti Kiválósági Díjat kapott, novemberben pedig a hónap kutatójaként készített vele interjút az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) magazinja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 15:52, csütörtök | Helyi

Idén is nagyot dobbant a SopronFest

Májusban közel 100 helyszínen 300 program várja a fesztiválozókat Sopronban. Hazai és külföldi előadók, podcast-beszélgetések, kiállítások, túrák és sok más különböző esemény színesíti a SopronFest kínálatát.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

A baloldal belharcaitól hangos Sopron

Az elmúlt hetekben számos belső konfliktus került nyilvánosságra a soproni baloldali pártok és jelöltek háza tájáról, ennek eredménye, hogy a felek még egymással is képtelenek szót érteni.

2024. Április 20. 17:25, szombat | Helyi

Népszerű a Gondosóra program Sopronban is

Több ezer soproni idős igényelte a gondosórát, amely a nap 24 órájában szolgálja biztonságukat.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Helyi

Sopron továbbra is az egyik legbiztonságosabb város

Rendészeti Integrált Központ épült Sopronban és városszerte helyeztek el térfigyelőkamerákat, sebességmérőket és alakítottak ki korszerű gyalogos-átkelőhelyeket az elmúlt években, melyek a soproniak biztonságát szolgálják.