Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Augusztus 05. 07:41, péntek | Belföld
Forrás: Vitalkraft Kft.

Az immunrendszer, mint az egyik leghatékonyabb rákellenes fegyver

Az immunrendszer, mint az egyik leghatékonyabb rákellenes fegyver

Minden valószínűség szerint az élőlények immunrendszere az egyik leghatékonyabb rákellenes fegyver. Erre bizonyíték a spontán tumor regressziók léte állatokban és emberekben egyaránt.

1999-ben rákkutató tudósok arra lettek figyelmesek, hogy egérkísérleteik során egy egér a sok közül (BALB/c) soha nem pusztult el rákban, még akkor sem, ha ismételten nagy mennyiségű ráksejteket fecskendeztek az állatba. Többszörös keresztezéssel több ezerre szaporították az értékes egeret, úgy hogy az állatok megőrizték az eredeti egér rákellenes tulajdonságait. Az immunrendszer rákellenes mechanizmusának feltárásában új lehetőségek nyíltak a különleges egerek tanulmányozásával. Ezeknél az egereknél megfigyelték, hogy immunsejtek (leukociták egyik legnagyobb csoportja) vették körül a ráksejteket, amik elpusztították a ráksejteket, miután érintkeztek azokkal. A megmaradó tumor- sejt "hulladékot" falósejtek bekebelezték és megemésztették. Idősebb kor elérése után a különleges egerek egy kis része elvesztette a daganat elleni rezisztenciáját. Ebből a kutatók arra következtetnek, hogy az idősebb embereknél tapasztalható sokkal gyakoribb rákmegbetegedések oka nem csak az lehet, hogy halmozódtak a genetikai károsodások a sejtekben, hanem az idősebb szervezet rákellenes immunsejtjeinek száma csökken és nem reagálnak úgy, mint fiatalabb korban. A kutatók később megállapították, hogy a leukociták elégségesek a tumor sejtek megsemmisítésére ezekben az egerekben, sőt, bizonyos immunsejtek (természetes ölősejtek ill. falósejtek) egyenként is képesek megsemmisíteni a daganatos sejteket, egymástól függetlenül, ugyanolyan hatékonysággal.

Az immunrendszer hatékonysága a rákellenes küzdelemben nem új felfedezés. Erre alapozta Dr. William Coley a XX. század első felében rendkívül hatékony terápiás módszerét. Két elpusztított baktérium faj keverékéből létrehozott egy injekciót, amellyel mozgásba hozta a szervezet szunnyadó immunrendszerét, amely ily módon felvette a harcot az addig zavartalanul burjánzó ráksejtek ellen. Számos esetben tapasztaltak Dr. Coley módszerével spontán regressziókat mai szemmel nézve is teljesen reménytelen, végső stádiumos betegeknél. Egy alapos tanulmány összehasonlította a mai modern terápiák (sugárterápiát kizárva) hatékonyságát Dr. Coley módszerének eredményességével. Alapul vették a 10 éves túlélési időt. Döbbenetes eredmény: a modern módszerek statisztikailag nem hatékonyabbak Dr. Coley eljárásánál az új rákellenes kezelések kifejlesztésére kiadott hatalmas összegek ellenére.

A rákkal szemben immunitást élvező egereknél feltűnt a falósejtek és természetes ölősejtek rendkívüli szerepe a betegség leküzdésében. A természetes ölősejtekről (NK) több tanulmányban is kimutatták, hogy fontos szerepük van a szervezet tumor ellenes védekezőképességének fenntartásában. Hiányuk a tumorok gyorsuló növekedéséhez vezethet. Új felfedezés, hogy a cigarettafüst elősegíti a tüdő tumor áttétek képződését, miközben elnyomja a természetes ölősejtek tumor ellenes aktivitását. Ha a természetes ölősejteket aktiválták, akkor a cigarettafüst áttétképző hatása is megszűnt. Beigazolódott, hogy a cigarettafüst rákkeltő hatását – részben – az immunrendszer működésének elnyomása folytán fejti ki. A természetes ölősejtek aktivistásának hiányát sok helyütt az áttétképződés fokozódásával hozták összefüggésbe.

A természetben található leghatékonyabb immunerősítő gomba eredetű polysaccharidok képesek a természetes ölősejtek aktiválására és az áttétképződések gátlására. A Patkónyelv kivonat fogyasztásával számos spontán tumor regressziót is tapasztaltak még végső stádiumos betegek esetében is. A tumor sejtek képesek különböző anyagok kibocsátásával a falósejtek rákellenes hatását elnyomni, sőt, aktiválatlan falósejtek az áttétképződést is elősegíthetik. Ezért rendkívül fontos rákbetegeknél a falósejtek aktiválása, hogy azok a szervezet segítségére siessenek a rákellenes küzdelemben ahelyett, hogy aktiválatlanul az áttétképződést segítsék elő. A fent említett polysaccharidok képesek a falósejtek tumor ellenes aktiválására is. A rákkal szemben ellenálló egér esetéből, pedig láthattuk, hogy az említett immunsejtek (természetes ölősejtek és falósejtek) a létező leghatékonyabb tumor ellenes fegyverré válhatnak, ha aktiválva vannak. Az említett polysaccharidok (pl. Patkónyelv) nem helyettesítik, hanem hatékonyan kiegészíthetik az onkológusok által javasolt kezeléseket (sebészeti beavatkozás, kemo- és sugárterápia). Dohányzóknál, pedig csökkenthetik a tüdőrák kialakulásának valószínűségét.

Címkék: rák

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére