Városlista
2023. június 9, péntek - Félix

Hírek

2023. Február 28. 09:24, kedd | Külföld
Forrás: mti

Az oroszok szerint amerikai vegyi provokáció készül Kramatorszknál

Az oroszok szerint amerikai vegyi provokáció készül Kramatorszknál

Amerikai vegyi provokáció van előkészületeben az ukrajnai műveleti övezetben: a donyecki régióban lévő Kramatorszkba pszichotróp anyagokat szállítottak - közölte Igor Kirillov altábornagy.

Kirillov állítását John Sullivan volt moszkvai amerikai nagykövetnek egy múlt szerdai nyilvános kijelentéséből vezette le, amely szerint Oroszország vegyi fegyverek bevetését tervezi a műveleti övezetben. Mint mondta, ezt az információt az orosz védelmi tárca olybá veszi, hogy maga az Egyesült Államok és bűntársai készülnek mérgező vegyi anyagokkal provokációt végrehajtani.

A tábornok szerint február 10-én egy külföldi állampolgárok által kísért, vegyi anyagokat szállító vagon érkezett Kramatorszkba, amelyet a helyi Kujbisev kohászati üzem területére vontattak. A rakományt, mint mondta, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), valamint az ukrán fegyveres erők parancsnoksága tisztjeinek felügyelete mellett rakodták ki.

Igor Kirillov azt mondta, hogy a vagonban 16 lezárt fémdoboz volt. Ezek felét vegyszerveszélyre felhívó táblával jelölték meg, amelyen a BZ felirat, valamint az ideiglenes harcképtelenséget okozó mérgező anyagok osztályának megfelelő jelölés, két piros vonal volt.

"Ez a vegyi anyag akut pszichózist, tájékozódási zavarokat, hallucinációkat, memóriazavarokat okoz" - mondta az orosz tábornok, emlékeztetve arra, hogy a BZ (3-kinuklidinil-benzilát) használata tilos a vegyi fegyverek tilalmáról szóló egyezmény 1. cikke szerint.

A kocsi öt CS-Riot feliratú és három CR-Riot feliratú dobozt is szállított, amelyeket az irritáló anyagokat jelző, egy piros vonalas jelöléssel látták el.

"A rakományt amerikai gyártmányú páncélozott járművekre helyezték, amelyek konvojban haladtak el az érintkezési vonal felé" - mondta Kirillov.

A tábornok által elmondottak értelmében Kramatorszkban február 19-én 11, "építőanyagok" és "cement" feliratú vasúti kocsit rakodtak ki. A vagonokban az orosz katonai tárca értesülései szerint valójában olyan, az amerikai szárazföldi erők számára korszerűsített repeszlőszer volt, amelyeket roncsoló elemekkel és folyékony irritálószerekkel töltöttek meg.

Kirillov azt állította, hogy az Euroatlanti Katasztrófaelhárítási Koordinációs Központ jelentős mennyiségű személyi védőfelszerelést tervez Ukrajnába szállítani, amely egyebek között 600 ezer ampullányi, foszfororganikus mérgező anyagok elleni szert, több mint 3 millió görcsoldó tablettát, méregtelenítő gyógyszereket, több mint 55 ezer személyi védőfelszerelés-készletet, 55 ezer gázálarcot és 13 ezer személyi vegyszerellenes csomagot tartalmaz. Mint mondta, ezt azzal indokolták, hogy az orosz fél már vetett be foszfortartalmú lőszert, és a helyzet előre jelzett súlyosbodása során mérgező anyagokat használhatnak.

"A mérgező vegyi anyagok és a védőfelszerelés egyidejű szállítására vonatkozó tények arra utalnak, hogy a konfliktus során a BZ pszichotróp harcanyaggal nagyszabású provokációkat próbálnak végrehajtani" - hangsúlyozta Kirillov.

Úgy vélekedett: az akció kitervelői arra számítanak, hogy mivel a háborús viszonyok lehetetlenné teszik az incidens nemzetközi kivizsgálását, a felelősséget Moszkvára fogják hárítani. Az altábornagy szerint az amerikai hadsereg a vietnami háborúban széles körben alkalmazta a BZ-t.

Fotó: Illusztráció - Pixabay

Címkék: háború, Ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 09. 09:36, péntek | Külföld

Több Leopard 2 harckocsit is kilőhettek az oroszok - Videó

Először vetették be az ukránok a fejlett nyugati technikát, ám több hackocsi is áldozatául esett a támadásnak.

2023. Június 09. 07:00, péntek | Külföld

Több millió tonna termés elvesztésétől tart Ukrajna a kahovkai gátrobbantás miatt

Ukrajna több millió tonna termést veszíthet el a kahovkai gátrobbantás következtében bekövetkezett áradások miatt az ország déli részén - közölte csütörtökön az ukrajnai agrárminisztérium.

2023. Június 09. 07:00, péntek | Külföld

Megindult az ukrán ellentámadás

Heves harcok törtek ki Zaporizzsja környékén, ám az oroszok megállították az ukrán ellenoffenzívát.

2023. Június 08. 07:15, csütörtök | Külföld

A NATO történetének legnagyobb légi gyakorlatát tartja

A védekezés áll a középpontban a NATO történetének legnagyobb szabású légi hadgyakorlatán - ismertették a szombaton kezdődő európai műveletről tartott szerdai berlini tájékoztatón.