Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Augusztus 14. 14:17, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Az ország nagy részén befejeződött az aratás

Az ország nagy részén befejeződött az aratás

„Az ország nagy részén befejeződött az aratás. A búza minősége kiváló, a termésátlagok meghaladják a hektáronkénti négy tonnát” – mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Sziget Fesztiválon.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár az újonnan megnyíló pályázati lehetőségekről beszélt az újságíróknak.

„Az ország 99 százalékán befejeződött az aratás, még Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Nógrád megyében vannak aratásra váró területek. A búza minősége kiváló, a termésátlag hektáronként átlagosan 4,2 tonna” – mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a Sziget Fesztiválon tartott sajtóbeszélgetésen. Czerván György emlékeztetett: mintegy 4.500 hektáron használtak génmódosított vetőmagot, és további körülbelül 4-4.500 hektáros, úgynevezett puffer területet érint a szennyezés. Az államtitkár szerint 225 gazdát érint közvetlenül, míg a pufferzónát is figyelembe véve 2.500 termelőt érint a GMO-val szennyezett növények megsemmisítése.

A kormány döntése értelmében a termelők egységesen, hektáronként 360 ezer forintos kártérítésben részesülnek, ha kitárcsázzák a növényeket. A gazdák szeptember 30-ig jelezhetik kárigényüket a kormányhivataloknál és december 10-ig hozzájuthatnak a kártérítési összeghez – hangsúlyozta Czerván György. Az államtitkár hozzátette: augusztus 20. után indul a repcevetés, addig a VM igyekszik minden vetőmagot bevizsgáltatni a laboratóriumokban, hogy hasonló probléma ne fordulhasson elő. Czerván György elmondta azt is, hogy elkészült a 10 évre szóló sertéságazati stratégia, amelynek célja, hogy az időszak végére 6 millió sertés legyen hazánkban.

V. Németh Zsolt, vidékfejlesztésért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium koordinálja Magyarország legnagyobb közművelődési programját: az ország 635 településén nyílik korszerű művelődési ház, vagyis Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT). Ezek közül idén négyszázat át is adunk – mondta az államtitkár, aki azt is hangsúlyozta, hogy a vidékfejlesztés szempontjából az egyik legfontosabb teendő a jogszabályok és az eljárásrendek egyszerűsítése.

Emlékeztetett: az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) pályázati rendszerét a minisztérium az Új Széchenyi Tervhez hasonló rendszerben kívánja működtetni. Kiemelt cél az is, hogy a tárcák összehangolják a támogatásokat, a jelenlegi rendszerben ugyanis lehetetlen komplex térségfejlesztési programot végrehajtani. V. Németh Zsolt arról is tájékoztatott, hogy az következő időszakban több pályázatot is kiír a tárca.

A minisztérium szeptember 15. és október 14 között öntözés meliorációs és vízgazdálkodási akciót hirdet, meglévő baromfitelepek fejlesztésére pedig szeptember 1. és 30. között lehet pályázni. Az államtitkár közölte: szeptember 1-30 között nyílnak meg a 206 település számára elérhető Tanyafejlesztési Program pályázatai, melyeket hiánypótlással együtt 2 hónapon belül bírálnak el.

OrientPess Hírügynökség

Címkék: aratás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.