Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. November 11. 10:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Az OTP nagyon elégedett az idei évvel

Az OTP nagyon elégedett az idei évvel

Kiválóan sikerült az idei első kilenc hónap, bár számos egyszeri tétel javította az eredményt, a menedzsment a kilenchavi folyamatok fényében javította 2023-as várakozásait - mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettes az OTP csoport eredményeit ismertető sajtótájékoztatón pénteken.

Hozzátette, hogy várakozásaik szerint a konszolidált teljesítő hitelek árfolyamszűrt állományának organikus növekedése meghaladhatja az 5 százalékot idén.

A menedzsment javuló nettó kamatmarzsot, alacsonyabb hitelkockázati költségrátát és kiadás/bevételi mutatót prognosztizál, így a 2023-as korrigált tőkemegtérülési mutató (ROE) meghaladhatja a 25 százalékot, az előző évi 18,8 százalékot követően. A mutató az első kilenc hónapban 13,9 százalék.

Bencsik László szerint a negyedik negyedévben kedvezőbb gazdasági alapfolyamatokra lehet számítani, az infláció dinamikus csökkenése nem áll meg, az OTP szerint év végére 7,5 százalékra csökken majd a mutató. Jövőre gyorsuló növekedéssel, javuló gazdasági aktivitással számolnak, ami a hitelezésben is megmutatkozik.

A konszolidált adózás utáni eredmény 3,7-szeresével 858 milliárd forintra emelkedett az első kilenc hónapban, ezt számos egyedi tétel segítette: így az első fél évben lezárt két akvizíció 145 milliárd forintos kedvező hatása és a korrigált eredmény javulása. Emellett eltűnt az orosz-ukrán háború tavalyi jelentős negatív hatása, stabil az elmúlt években felépített portfólió Ukrajnában - tette hozzá.

Kiemelte: a magyar anyabank 36,2 milliárd forint extraprofit-adót és 24 milliárd forint banki különadót fizetett az első kilenc hónapban. Ezzel együtt az előző évitől alig 2 százalékkal elmaradó, 162 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el, a leányvállalatoktól kapott osztalék nélkül.

A csoport korrigált eredményének kétharmadát már a külföldi érdekeltségek adják - ismertette. Az első kilenc hónapban minden külföldi leánybank nyereséget termelt, az orosz és ukrán leánybankok is folytatták nyereséges működésüket.

Bencsik László elmondta, hogy az OTP csoportot stabil likviditási helyzet, kiemelkedő jövedelmezőség, stabil tőkehelyzet és stabil eszközminőség jellemzi. Hozzátette: 5 országban - Magyarország mellett Bulgária, Szlovénia, Szerbia és Montenegró - már piacvezető a bank.

A nemteljesítő hitelek állománya 4,3 százalék, és folyamatosan csökken. A konszolidált teljesítő hitelek 18 százalékkal nőttek az első kilenc hónapban, elsősorban a bolgár és a horvát leánybank erős teljesítményének köszönhetően. Akvizíciók nélkül 4 százalék volt a növekedés. Magyarországon a fogyasztási hitelek 12 százalékkal nőttek, ami erős dinamika a recesszió és magas kamatszint idején - értékelte.

A bank stratégiájában Magyarország jelenti a prioritást - mondta egy kérdésre válaszolva, hozzátéve: organikus növekedésre törekednek a többi országban, és folyamatosan vizsgálják az újabb akvizíciók lehetőségét.

Az OTP csoport az elemzői várakozásoknál számottevően jobb, 307,573 milliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredményt ért el a harmadik negyedévben, ami az előző negyedévit 8 százalékkal, az egy évvel korábbit 63 százalékkal meghaladja. A Budapesti Értéktőzsde honlapján péntek hajnalban közzétett, nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti jelentés alapján az OTP csoport 2023 január-szeptemberben 778,596 milliárd forint adózott eredményt ért el, ami 77 százalékkal jobb az előző év azonos időszakinál.

Az OTP részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. Az OTP-részvények ára 20 forinttal, 0,15 százalékkal 13 750 forintra erősödött csütörtökön, forgalmuk 3,3 milliárd forintot tett ki. Az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 14 770 forint, a legalacsonyabb 8940 forint volt.

Címkék: OTP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk