Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Szeptember 19. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az új Mt. kibővítette a vezető állású munkavállalók körét és felelősségét

Az új Mt. kibővítette a vezető állású munkavállalók körét és felelősségét

Az új munka törvénykönyve lényeges és ésszerű változásokat hozott a vezető állású munkavállalók vonatkozásában, nem árt azonban odafigyelni ezekre a változásokra.

Egyes menedzserek státusa a munkaszerződés módosítása nélkül a szabályozás változása értelmében vezető állásúnak minősül, ezzel együtt munkajogi felelősségük megnő és munkaviszonyuk - bizonyos esetekben - akár felmondási idő vagy indoklás nélkül felmondhatóvá válik. Az új helyzet a cégen belüli irányítási és helyettesítési jogkörök átgondolását és (újra)szabályozását igényli – mutat rá a Horváth és Társai DLA Piper nemzetközi jogi iroda szakértője.

Az új munka törvénykönyve tágítja a vezető állású munkavállalókra vonatkozó speciális szabályok hatókörét. Az első számú felelős vezető és általános hatáskörű helyettese mellett kiterjeszti azokra is, akik a vezető közvetlen irányítása alatt állnak és - részben vagy egészben - helyettesítésére jogosultak. Ez a kör lényegesen szélesebb, mint a korábban meghatározott vezető állású munkavállalói kör és a szabályozás változása a munkaszerződés módosítása nélkül is kihat mindazokra, akik ezen meghatározásnak megfelelnek.

„Egy nagyobb munkaszervezetben számos részterület felelős vezetőjét is érintheti a változás, hiszen például az értékesítési vezető jó eséllyel jogosult az ügyvezető helyettesítésére az értékesítési területen meghozandó döntések tekintetében” – emeli ki Fehér Helga, a Horváth és Társai DLA Piper nemzetközi jogi iroda munkajogi partnere. – „Így könnyen előfordulhat, hogy bár a menedzser munkaszerződésében nem szerepel olyan kitétel, miszerint vezetőnek minősül, az új Mt. hatályba lépésével helyzete megváltozik és már mint vezető vonható felelősségre, vagy szüntethető meg a munkaviszonya a cégnél.”

A így bekövetkező változás mindenképpen jelentős, elég csak arra gondolnunk, hogy a vezetőnél nem érvényesül az okozott károkért fennálló felelősség korlátozása, a vezető gondatlan károkozás esetén is a teljes kárért felel. Úgyszintén jelentősen eltér a vezetői munkaviszony az általános szabályoktól abban, hogy a munkáltató felmondását nem köteles indokolni és a felmondási védelem is csak korlátozottan érvényesül.

Természetesen a változás nemcsak munkavállalói oldalról igényel odafigyelést, tudatos átgondolást és esetleges változtatást.

„Mivel a jogszabály feltételként azt is megkívánja, hogy a vezető állású munkavállaló a munkáltató vezetőjének közvetlen irányítása alatt álljon, mindenképpen ésszerű a munkaszervezeti rendszer tudatos ki- illetve átalakítása, az irányítási és helyettesítési rend adott célnak megfelelő szabályozása. Mindenképpen csábító lehetőség ugyanis a cégek számára, hogy a jövőben a menedzseri fizetésekhez vezetői szintű felelősséget és elszámoltathatóságot, illetve jelentősen nagyobb rugalmasságot kapcsoljanak” – összegez Fehér Helga.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során