Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Szeptember 01. 10:49, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Az ukránok megpróbálták visszafoglalni a zaporizzsjai atomerőművet

Az ukránok megpróbálták visszafoglalni a  zaporizzsjai atomerőművet

Két, összesen hatvan fős diverzánscsoportot tett partra az ukrán hadsereg a kahovkai víztározó partján, három kilométerre a zaporizzsjai atomerőműtől északkeletre, a fegyveresek kísérletet tettek a létesítmény elfoglalására.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a partraszállás közép-európai idő szerint öt órakor történt. A tájékoztatás értelmében "intézkedések történtek az ellenség megsemmisítésére", beleértve a harci repülőgépek és helikopterek bevetését is.

A minisztérium később beszámolt a partraszállóegység megsemmisítéséről is Vodjane falu közelében. A jelentés értelmében elsüllyesztették a két önjáró uszályt is, amelyen a katonák a Nikopolból átkeltek a Dnyeperen.

Az orosz védelmi tárca közleménye szerint az ukrán fegyveres erők reggel hét óra óta lövik a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) az atomerőműbe várt missziójának találkozóhelyét Vasziljivka falu és a nukleáris létesítmény közelében. Négy lövedék az első erőműblokktól 400 méterre robbant fel.

A Moszkvában kiadott közlemény szerint a "provokáció" célja, hogy meghiúsítsa a NAÜ munkacsoportjának csütörtök reggelre tervezett érkezését a zaporizzsjai atomerőműbe. Sajtójelentések szerint a misszió konvoja elindult az ukrán ellenőrzés alatt álló Zaporizzsjából Enerhodarba.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva-barát közigazgatási főtanácsának tagja a Szolovjov LIVE médiacsatornán azt mondta, hogy a partraszállást félórás masszív tüzérségi előkészítés előzte meg. A tisztségviselő azt mondta, hogy az ukrán deszant "fő célja nyilvánvalóan az atomerőmű elfoglalása volt".

Rogov a Telegram-csatornáján közölte, hogy az ukrán fegyveres erők ágyúzása következtében működésbe léphetett a zaporizzsjai atomerőmű védelmi rendszere és lekapcsolódhatott az ötödik blokk, a tartalék áramvezeték megsérült. Azt állította hogy a hatvan ukrán partraszállóból negyvenet megöltek.

Enerhodarban, amelynek lakónegyedeibe a RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint csütörtök hajnaltól több tüzérségi lövedék is becsapódott, törölték az összes tanévnyitáó rendezvényt. A belövések következtében legkevesebb két ember életét vesztette, öten pedig, köztük egy gyerek, megsebesült.

Fotó: Wikipedia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.