Városlista
2023. június 9, péntek - Félix

Hírek

2023. Február 15. 06:00, szerda | Külföld
Forrás: mti

Bahmut utolsó utánpótlási útvonalának birtoklásáért folynak a harcok

Bahmut utolsó utánpótlási útvonalának birtoklásáért folynak a harcok

Heves harcok folynak az Artemivszktől (Bahmuttól) északra fekvő Paraszkovjivka község birtoklásásért, amelynek elfoglalása elvágná a városba Csasziv Jar felől vezető utolsó utánpótlási útvonalat.

Pusilin szerint nincs jele annak, hogy az ukrán erők harc nélkül szándékoznának feladni az állásaikat Artemivszkben, az orosz erőknek mégis sikerül előre nyomulniuk.

Andrej Marocsko, a luhanszki "népi milícia" sajtótisztje a TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy Artemivszk környékén ukrán alegységek több esetben pánikszerűen hagyták el állásaikat.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport alapítója Concord nevű cége sajtószolgálatának közvetítésével arról számolt be, hogy Artemivszk északi részén súlyos, házról házra vívott harcok zajlanak, és értetlenségének adott hangot amiatt, hogy ukrán alegységek bekerítéséről jelentek meg hírek.

Prigozsin szerint naponta 300-500 újabb ukrán harcos érkezik a városhoz, "amely nem holnap lesz bevéve" és a tüzérségi tűz is napról napra erősebb.

"Erős ellenállás és felőrlés zajlik, megy a húsdaráló. Ahhoz, hogy a húsdaráló megfelelően működjön, nem lehet hirtelen ünneplésbe fogni" - hangoztatta. "Nem lesz ünnep a közeljövőben" - tette hozzá.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők az elmúlt nap folyamán mintegy 270 katonát, valamint egyebek között egy MiG-29-es repülőgépet, egy Mi-8-as helikoptert, egy harckocsit és több hadianyag- és lőszerraktárt veszítettek el.

A donyecki régió hatóságainak reggel kiadott összesítése szerint az ukrán tüzérség az előző nap leforgása alatt 81 alkalommal vette tűz alá a területet, 419 lövedéket kilőve rá. A csapások következtében, amelyek kilenc települést értek, öt civil sebesült meg. Herszon megyének a Dnyeper bal partján fekvő területe 41 találatot kapott ugyanebben az időben.

Az ukrán tüzérségi csapások a nap folyamán folytatódtak.

Viktorija Szergyukova, az Ukrajnától elcsatolt luhanszki régió emberi jogi biztosa a RIA Novosztyi hírügynökségnek az mondta, hogy a február 4-én lebonyolított 10. és 11. orosz-ukrán hadifogolycsere alkalmából először szabadultak ki ukrán fogságból olyan luhanszkiak, akiket nem ért fizikai bántalmazás. Az akkor elengedett 63 orosz közül kilencen kedden tértek haza a "Luhanszki Népköztársaságba".

Alekszandr Bortnyikov, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke egy keddi moszkvai tanácskozáson azt mondta, hogy a "különleges hadművelet" során jelentősen megnőtt az ukrán különleges szolgálatok és a Nyugat által támogatott "nacionalista formációk" által az Oroszország "közlekedési, üzemanyag- és energiakomplexumai, kormányzati szervei és katonai infrastruktúrája ellen elkövetett terrortámadások száma".

Nyizsnyevartovszkban, a Hanti-Manysi Autonóm Terület - Jugra székvárosában kedden első ízben nyújtottak be fellebbezést olyan ítélet ellen, amely terrorcselekménynek minősítette egy katonai nyilvántartási és sorozási iroda felgyújtásának kísérletét. A május 4-én elkövetett - tüzet egy négyzetméteren okozó, személyi sérüléssel nem járó - támadásért két férfit vontak felelősségre, egyiküket 12 évi fegyházbüntetésre ítélték. Ő utóbb visszavonta beismerő vallomását. Ügyét katonai fellebbviteli bíróság fogja tárgyalni.

Címkék: háború, Ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 09. 09:36, péntek | Külföld

Több Leopard 2 harckocsit is kilőhettek az oroszok - Videó

Először vetették be az ukránok a fejlett nyugati technikát, ám több hackocsi is áldozatául esett a támadásnak.

2023. Június 09. 07:00, péntek | Külföld

Több millió tonna termés elvesztésétől tart Ukrajna a kahovkai gátrobbantás miatt

Ukrajna több millió tonna termést veszíthet el a kahovkai gátrobbantás következtében bekövetkezett áradások miatt az ország déli részén - közölte csütörtökön az ukrajnai agrárminisztérium.

2023. Június 09. 07:00, péntek | Külföld

Megindult az ukrán ellentámadás

Heves harcok törtek ki Zaporizzsja környékén, ám az oroszok megállították az ukrán ellenoffenzívát.

2023. Június 08. 07:15, csütörtök | Külföld

A NATO történetének legnagyobb légi gyakorlatát tartja

A védekezés áll a középpontban a NATO történetének legnagyobb szabású légi hadgyakorlatán - ismertették a szombaton kezdődő európai műveletről tartott szerdai berlini tájékoztatón.