Városlista
2025. október 8, szerda - Koppány

Hírek

2015. Szeptember 16. 10:35, szerda | Helyi

Barista- a kávétanácsadó

Barista- a kávétanácsadó

Interjú Horváth Krisztián baristával, a kávézásról, szokásokról!

A kávé története évszázadokra nyúlik vissza. Több mítosz is keletkezett róla: egy történet szerint már kr. e. 300-ban felfedezték a kávé élénkítő hatását, mikor etióp pásztor észrevette, ha a kecskéi a kávé bogyókat lelelegészik,élénkebbek lesznek. Később rájöttek arra, hogy ha a magokat megpörkölik, ízletes italt készíthetnek. 
Napjainkra a kávézásnak elég nagy kultúrája alakult ki, erről beszélgettünk, soproni Segafredoban tevékenykedő baristával, Horváth Krisztiánnal.

A helyen tele asztalok, és mennyei kávéillat fogadott minket.

InfoSopron: Hogy csöppentél bele a kávézás világába?

Krisztián: Amikor elkezdtem én is szerepet vállalni a családi vállalkozásunkban, akkor ismerkedtünk meg közelebbről egymással, és kezdett el érdekelni egyre mélyebben a kávé, a kávézás kultúrája.


InfoSopron: Ezek után ha jól értesültem elvégezted a barista iskolát Budapesten. Mennyi mindent tanultál ott amit hasznosítani tudsz a mindennapokban?

Krisztián: Magáról a kávéról is rengeteg mindent. A rengeteg kávébab fajtát, a sok munkát és teendőt, onnantól kezdve hogy a kávécserjét elültetik, a gondozásától kezdve mindaddig, amíg a bögrébe nem kerül. Nem is gondolná az ember, hogy mennyi melóval jár egy csésze fekete leves. Ezek mellett persze több elkészítési módot, a presszó alapjaitól kezdve, és számtalan kávéitalt sajátíthattam el.

InfoSopron: Nem monoton kissé a munka, ugyanazok a kávé, ugyanazok a bögrék nap mint nap.. ?

Krisztián: A munka 90%-ban azonos, persze. De az, hogy minden egyes kávét ugyanolyan magas szinten készítsek el, elég nagy motivációt jelent. A vendégek pozitív visszajelzései pedig elég okot biztosítanak hogy mindig öröm legyen a munka.

InfoSopron: Sok vélemény ütközik arról hogy, a kávét hogyan is illik/kell/az igazi fogyasztani? Cukorral, tejjel vagy mindezek nélkül?

Krisztián: Nincsenek kőbe vésett szabályai a kávéfogyasztásnak. Azonban az igazi kávé íz nem jön ki halomnyi cukor és liternyi tej mellett. Sokan kérik amerikai szokás szerint sok tejjel, de sok esetben az olaszokra jellemző eszpresszót rendelik mindenféle adalék nélkül.
Ha valahol alapjáraton egy rossz ízű espresso kávé készítenek, természetes hogy az ember nem issza meg magában, próbálja fogyasztásra alkalmas formába hozni.
Nagyrészt a kávé minőségétől függ, de az elkészítésnél is lehet hibázni.

InfoSopron: Melyik a kedvenc fajta kávéd, elkészítési módod ?

Krisztián: Személyes szokásom hogy cukor nélkül, kevés tejjel. Persze sokminden függ a kávé fajtájától, minőségétől, ahogy előbb említettem.
Az első helyen az örök klasszikus áll, a jó öreg presszó. Viszont nagyon érdekelnek az új hullámos dolgok, most épp az aeropress technológiával kezdtem el mélyebben foglalkozni.

(Aeropress:Az AeroPress egyaránt ötvözi a kávégépek magasnyomású technológiáját és a filteres (áztatásos) eljárást.)


Segafredo Sopron

Ezek érdekelhetnek még

2025. Október 07. 16:38, kedd | Helyi

Újabb fákat ültettek, ezúttal Brennbergbányán

Töretlenül folytatódik a faültetési program Sopronban, melynek keretein belül tizenhat új fával gazdagodott a brennbergbányai Szent Borbála tér.

2025. Október 01. 14:26, szerda | Helyi

Ünnepelt a GYSEV

Központi Vasutasnapi Ünnepséget tartott a GYSEV Zrt., melyen közel 60 dolgozót díjaztak kiemelkedő munkájukért. Gratulálunk!

2025. Szeptember 30. 18:21, kedd | Helyi

Stressz, annak tünetei és hogyan küzdjünk meg vele

A mindennapjaink szerves részét képezi a stressz és a stresszhelyzettel való küzdelem. Ám a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ felhívja figyelmünket a jó és rossz stressz közötti különbségekre!

2025. Szeptember 29. 14:42, hétfő | Helyi

Újraindul a tanítóképzés a Benedeken

A Soproni Egyetem nagy bejelentést tett, miszerint 2026 szeptember újra indul a tanító alapszak. „A Benedek egy iskola, és most kitárjuk a kapuit a tanítójelöltek előtt. Szeretettel várjuk őket” – emelte ki a dékán.