Városlista
2024. július 15, hétfő - Henrik

Hírek

2015. November 10. 14:51, kedd | Helyi
Forrás: MTI.hu

Bécsben kamarabérletes darabokat játszik januártól a Soproni Petőfi Színház

Bécsben kamarabérletes darabokat játszik januártól a Soproni Petőfi Színház

A Soproni Petőfi Színház társulata januártól kamarabérletes előadásokon játszik Bécsben - jelentette be a teátrum igazgatója kedden sajtótájékoztatón, amelyen köszöntötték a színház tízezredik bérletesét is.

Pataki András elmondta, hogy lezárult a bérletvásárlás a Soproni Petőfi Színházban: a 2015-16-os évad előadásaira 10.723-an váltottak bérletet, ami százhuszonhárommal több, mint az előző évadban. Ez a növekedés azért is fontos, mert a társulatnak nagy kihívást jelent a felújított fertőrákosi Barlangszínház, amely sikeres szezont zárt, és jövőre még több előadás lesz ott - emelte ki.
A direktor arról is beszélt, hogy a növekedés a soproni és Sopron környéki oktatási intézményeknek is köszönhető, amelyek stratégiai partnerei a színháznak.
A Soproni Petőfi Színház tízezredik bérletesét, Máté Réka egyetemi hallgatót a társulatvezető köszöntötte. A 21 éves soproni diák elmondta: meglepte, hogy ő lett tízezredik, mert az utolsó pillanatig halogatta a bérletváltást. Pataki András kitért arra is, hogy a színháznak 144 egyetemista bérletese van.
Az igazgató arról is beszélt, hogy két éve kezdett el stratégiai színházi együttműködéseket kötni a társulat. Az első partner a Bécsi Europa Club volt. Ennek a kapcsolatnak az eredménye, hogy a Soproni Petőfi Színház januártól Bécsben indít kamaraszínházi bérletet. Évadonként három előadással várják majd a bécsi magyarságot, a helyszín általában a Collegium Hungaricum lesz. A társulatnak jelenleg 200 bérletese van az osztrák fővárosban - részletezte az igazgató.
A Zentai Magyar Kamaraszínház szintén a soproni társulat stratégiai partnere. A vajdasági társulat két nagyszínpadi előadást mutat be a Petőfi Színház közönségének: Gion Nándor A kárókatonák még nem jöttek vissza című ifjúsági darabját, valamint Lázár Ervintől A legkisebb boszorkány című zenés mesejátékot. Mindkettő novembertől látható.
Ez egy több éves együttműködés gyümölcse, és egy történelmi pillanat - hangsúlyozta Vukosavljev Iván. A Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója utalta arra, hogy a vajdasági magyar színházak között a zentai fiatalnak számít, hiszen hét éve alakult meg, és két éve van saját társulata. De még a nagyobb múltú vajdasági színházak sem mondhatják el magukról, hogy Magyarországon bérletben játszhatnak - emelte ki Vukosavljev Iván.
A 2015/2016-os évad jubileum a Soproni Petőfi Színházban, hiszen a város 25 évvel ezelőtt döntött önálló színház létrehozásáról. Ennek tiszteletére magyar évadot hirdetett a teátrum, és a nagyszínpadon, a felnőtt bérletben csak magyar szerzők műveit mutatják be.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 28. 09:03, péntek | Helyi

Közgyűlést tartottak Sopronban

A felsőoktatásban tanuló fiatalok és a Soproni Tigrisek kerekesszékes kosárlabdacsapatának jutalmazása mellett a buszok fiatalításáról, valamint a következő félév üléseinek kitűzéséről is szavazott a képviselő-testület.

2024. Június 27. 12:33, csütörtök | Helyi

Bakancslistás túratippek Sopronban

A Fertő-tájról és a Soproni-hegységről készített bakancslistát az Aktív Magyarország. Térségünk legszebb látnivalóit tekinthetjük meg, miközben aktívan kikapcsolódhatunk.

2024. Június 22. 15:34, szombat | Helyi

Sopron ezer színe

A Modern Városok Program keretében megújult, tíz kiállítóhellyel rendelkező Soproni Múzeumot választották idén Az Év Múzeumává. Az elsimerést elsősorban a múzeum- és közösségépítő tevékenységükért vehették át.

2024. Június 15. 13:31, szombat | Helyi

Indul a Tündérfesztivál, indul a Soproni Ünnepi Hetek

Június 15-16-án a legkisebbekké, a tündéreké a főszerep a Tündérfesztiválon. Kicsiket és nagyokat egyaránt várnak a 17. alkalommal megrendezett fesztiválra, melynek fő témája idén a Föld.