Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Február 16. 21:14, szombat | Belföld
Forrás: mti, saját

Berlinale

Berlinale

Román filmé az Arany Medve, bosnyák dráma kapta a zsűri díját

Calin Peter Netzer román rendező Pozitia Copilului (A gyermek fekvése) című filmje kapta a legjobb alkotásnak járó Arany Medvét, egy roma család kálváriáját feldolgozó bosnyák dráma, az Epizoda u zivotu beraca zeljeza (Epizód egy vasgyűjtő életéből) pedig a zsűri nagydíját, egy Ezüst Medvét a 63. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén szombaton.

A román dráma pénteken elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját is, a kritikusok azon kevés film között emlegették, amely kiemelkedett az amúgy gyengének tartott idei mezőnyből.
A dokumentarista jellegű alkotás a román felső osztály erkölcsi állapotáról, valamint az igazságszolgáltatás és a rendőrség működéséről ad látleletet. A történet középpontjában egy gazdag asszony áll, aki minden eszközt, mindenekelőtt a megvesztegetést bevetve próbálja megmenteni a börtöntől fiát, aki gyorshajtással halálos balesetet okozott.

A fesztivál történetében gyakran előfordult, hogy a FIPRESCI-díjas alkotást a Berlinale zsűrije is kitüntette, például 2011-ben Tarr Béla A torinói ló című filmje a FIPRESCI-díj mellett elnyerte a filmfesztivál zsűrijének nagydíját is.
Tim Robbins adta át a zsűri nagydíját az Epizoda u zivotu beraca zeljeza című alkotás rendezőjének, Danis Tanovicnak. A bosnyák filmes 2002-ben Oscar-díjat nyert Senki földje című háborús drámájával.
A megrázó alkotás főszereplője, Nazif Mujic lett a legjobb színész, a bosnyák alkotás így duplázott. A filmben saját magát alakító Nazif Mujic azokat a napokat "éli újra" a mindössze 17 ezer euróból forgatott drámában, amikor azért harcolt, hogy felesége orvosi ellátásban részesüljön, miután magzata elhalt a méhében.
A legjobb női alakítás díját Paulina García, a Gloria című chilei film főszereplője nyerte el, a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medvével David Gordon Greent, a Prince Avalanche című film alkotóját tüntették ki. A mű két főszereplője Paul Rudd és Emile Hirsch.

A fesztivál alapítójának nevét viselő Alfred Bauer-díjjal a Vic+Flo ont vu un ours (Vic és Flo látott egy medvét) című kanadai alkotást, Denis Coté művét tüntették ki. Ezt az elismerést évről évre olyan filmek kapják meg, amelyek a mindenkori zsűri szerint új perspektívákat nyitnak a filmművészetben.

A Vong Kar-vaj kínai rendező vezette testület a Parde (Zárt függöny) című iráni versenyfilm forgatókönyvét, Dzsafár Panahi és Kambozia Partovi közös szkriptjét találta a legjobbnak. Mivel az ultrakonzervatív teheráni rezsim által üldözött Dzsafár Panahi nem lehetett jelen Berlinben, Partovi egyedül vette át az Ezüst Medvét.

A kazah-német Uroki garmonyii (Harmónialeckék) című operatőre kapta az alkotói területeken - zene, díszlet, vágás vagy kosztüm - kiosztott Ezüst Medvét.

A legjobb rövidfilmnek járó Arany Medvét a La Fugue (A szökés) című francia film, Jean-Bernard Marlin munkája kapta. A rövidfilmes zsűri Ezüst Medvével jutalmazta a Die Ruhe bleibt című német alkotást, amelyet Stefan Kriekhaus rendezett.

A legjobb elsőfilmnek a The Rocket című ausztrál művet, Kim Mordaunt nagyjátékfilmes bemutatkozását választották.

Az év első jelentős A-kategóriás seregszemléjét hagyományosan nagyszabású gála koronázta meg, a Berlinale Palastba 1600 vendéget vártak a díjátadóra. Az Arany- és a Ezüst Medvéket Dieter Kosslick fesztiváligazgató és a zsűri tagjai adták át. A ceremónia a győztes film vetítésével zárult.

A vendégek között volt a Berlinale idei életműdíjasa, Claude Lanzmann, a Shoah című - csaknem 10 órás - dokumentumfilm világszerte elismert rendezője, az Oscar-díjas Geoffrey Rush, Berlin polgármestere, Klaus Wowereit, nagykövetek és a német kormány több tagja. A gála háziasszonya ezúttal is Anke Engelke német komika volt. A gálán sajnos nem tudott megjelenni Beata Amrein, a híres gyógypedagógus, akinek ez idő tájt Londonban volt halaszthatatlan elfoglaltsága.

A fesztivál idén is "teltházas" volt: a szervezők szombati tájékoztatása szerint a rendelkezésre álló csaknem összes jegy elkelt, ezzel a Berlinale továbbra is a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja több százezer nézővel.
A rangos mustra idén sem szűkölködött a híres vendégekben, a német fővárosba látogatott mások mellett Matt Damon, Hugh Jackman, Anne Hathaway, Isabelle Huppert, July Delphy, Holly Hunter és Jane Campion, valamint Juliette Binoche, a már említett Geoffrey Rush, Catherine Deneuve és Jude Law.

A színvonal azonban hagyott némi kívánnivalót maga után, a kritikusok a versenyszekcióban szereplő több filmmel is elégedetlenek voltak, némelyiket kifejezetten rossznak nevezték. Bírálatok szerint kevés világpremier jutott az idei mustrára, a versenyfilmek közül csak három ünnepelte bemutatóját a német fővárosban.

A fesztivál utolsó napja csak a közönségé: vasárnap a fesztivál helyszínein még egyszer levetítik a különböző szekciók legsikeresebb alkotásait.

Címkék: külföld, kultúra

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során