Városlista
2023. szeptember 25, hétfő - Eufrozina

Hírek

2016. December 25. 08:45, vasárnap | Külföld
Forrás: mti

Berlini merénylet - Több mint ötvenmillió forintnak megfelelő összeget gyűjtöttek össze a kamionsofőr családjának

Berlini merénylet - Több mint ötvenmillió forintnak megfelelő összeget gyűjtöttek össze a kamionsofőr családjának

Több mint 50 millió forintnak megfelelő összeget gyűjtöttek eddig össze a berlini gázolásos merényletben használt kamion lengyel sofőrje, Lukasz Urban családjának - jelentették internetes hírforrások.

A sofőr vélhetőleg félrerántotta a kormányt a merénylet idején, többtucat életet mentett meg.

A sajtóforrások által Lukasz Urbanként azonosított sofőrt holtan találták meg a kamionfülkében a hatóságok, testén kés és lőfegyver okozta sebekkel. A Bild című német lap korábbi értesülései szerint a sofőrt a dulakodás közben szúrta meg a tunéziai származású támadó, Anis Amri, majd a kudarcba fulladt merénylet végén lelőtte.

Az adománygyűjtést egy brit kamionsofőr, Dave Duncan kezdeményezte a GoFundMe nevű honlapon.

Az eddig összegyűjtött összeg nagyjából hússzorosa a lengyel éves átlagfizetésnek.

A 12 halálos áldozatot és több mint 50 sebesültet követelő támadásról előkerült egy videó, amelyen látható, amint a 40 tonnás fekete kamion nagy sebességgel belehajt a Breitscheid téri karácsonyi piacon szórakozó tömegbe. A felvétel alapján sokkal nagyobb tragédia is történhetett volna, mert a kamion a vásár területét akár teljes hosszában is átszelhette volna.

Sajtóértesülések szerint a merénylővel dulakodó lengyel sofőrnek köszönhető, hogy nem haltak meg még többen, mert elrántotta a kormányt, a kamion így 60-80 méter után kitért balra, kifutott a Budapest utcára és megállt.

Pénteken internetes petíciót indítottak azért, hogy a 37 évet élt Lukasz Urban posztumusz megkapja a legfőbb német állami kitüntetést, az érdemkeresztet.

A tunéziai származású merénylőt pénteken lelőtték az olaszországi Milánóban, miután a helyi hatóságok megpróbálták igazoltatni, a fiatal terrorista azonban okiratok helyett fegyvert rántott.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 20. 09:50, szerda | Külföld

Az ENSZ-t kritizálta Zelenszkij

Az ENSZ Közgyűlésének terme sok háborút látott már, de a szervezet nem bizonyult aktív védelmezőnek agressziók esetében - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ 78. ülésszakán elmondott beszédében kedden.

2023. Szeptember 20. 06:00, szerda | Külföld

Szlovákia sem szünteti meg a gabonaimport korlátozását

Az ukrán gabona behozatalára vonatkozó korlátozások fenntartása miatt a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) beadott ukrán panasznak nincs jogalapja, Szlovákia nem szünteti meg az embargót