Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Július 15. 11:48, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Betiltotta a szotyolázást a dél-romániai Giurgiu polgármestere

Betiltotta a szotyolázást a dél-romániai Giurgiu polgármestere

Betiltotta a szotyolázást a közterületen a dél-romániai Giurgiu polgármestere: az előírás ellen vétők 50 és 200 lej (3-12 ezer forint) közötti bírságot kockáztatnak - adta hírül a Romania TV hírtelevízió hétfőn.

A Duna-parti város parkjaiban a "Fűre lépni tilos!" táblák mellett nemrég a "Magot enni tilos!" feliratok is megjelentek.
Nicolae Barbu polgármester elmondta: a szotyolázókra vadászó rendőrök valójában nem a fogyasztást, hanem a szemetelést fogják büntetni. Az elöljárót az bosszantotta fel, hogy a padok körül minden reggel kupacokban áll a napraforgómagok héja.
A románoknál "nemzeti sportnak" számít a különféle magok rágcsálása, amelyből 13 ezer tonnát vásárolnak egy évben mintegy 50 millió euró értékben. Ezzel a második legnagyobb szotyolázó nemzet a világon Spanyolország után, de nem kizárt, hogy az egy főre eső magfogyasztásban világelsők, tekintettel arra, hogy Spanyolország kétszer népesebb ország - írta a témát elemző cikkében a Romania Libera című lap. A szerző számításai szerint a felnőtt lakosság átlagosan 0,83 kilogramm szotyolát vásárol egy évben, de még becslések sincsenek arról, mennyi házi termésű vagy utcasarkon árult tök- és napraforgómagot esznek meg el a románok.

Címkék: Színes-életmód

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.