Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Május 15. 11:00, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Bíróság előtt a soproni lőtéri gyilkosok

Bíróság előtt a soproni lőtéri gyilkosok

Mindhárom vádlott vallomást tett, az ítélet péntekre várható.

Bűnösnek vallotta magát a tavaly áprilisi soproni kettős gyilkosság elsőrendű vádlottja a Győri Törvényszéken kedden kezdődött büntetőperben.Az ügyészség szerint T. Attila ölte meg a két embert az Anger-réti lövészklubban. A tárgyaláson az ügyész kérdésére azt mondta, "megbántam nagyon, bűnösnek érzem magam, vállalom a következményeket". Arra, hogy miért vett részt a cselekményben, nem tudott választ adni.

Az elsőrendű vádlott elmondta, társának, V. Roland másodrendű vádlottnak kaszinószenvedélye miatt kellett a korábban betörésből, rablásból szerzett pénz, de arról fogalma sem volt, mihez akar a másik fiatalember fegyvereket szerezni. Mint mondta, V. Roland már hetekkel korábban beszélt a tervről, de ő és M. Tamás, a harmadrendű vádlott kitért a kérés elől, társuknak végül mégis sikerült meggyőznie őket.

T. Attila azt hangoztatta a bíróság előtt, hogy a bűncselekményeket kiötlő V. Roland két héttel a gyilkosság előtt azt mondta két társának, ha elhozzák a fegyvereket és a szerinte több száz ezer forintot a lőtérről, "úgy lesz biztonságos, ha lelőjük a vezetőt".Az elsőrendű vádlott vallomása szerint azért tüzelt újra a már földön fekvő lőtérvezetőre, mert társa mondta, lőjön még, mert az áldozat még nem halt meg. A zsákmány összerámolásakor belépő egyleti taghoz pedig úgy küldte ki V. Roland, hogy abból úgy értette: őt is meg kell ölnie.Vallomásában arról beszélt, neki nem volt szüksége pénzre, mert kapott a családjától, de V. Roland rendszeresen járt kaszinóba, "minden pénzét ott költött el".

Bírói kérdésre T. Attila azt mondta, a lőtéri gyilkosságról tett első vallomásában azért cserélte fel az általa és V. Roland által tetteket, mert félt, de aztán ráébredt, hogy vállalnia kell tetteinek következményét. Mint mondta, valóban kijelentette kihallgatása során, hogy azért szállt be a bűncselekményekbe, mert így nem lesz sablonos az élete, valami "újdonságot" csinál, de ezt már messze nem gondolja így. Szavai szerint harmadik társuk, a kint őrködő M. Tamás harmadrendű vádlott előre jelezte, nem megy be velük, mire V. Roland azt felelte, "ha már pénzt akar, dolgozzon meg érte".

Az ügy másodrendű vádlottja kedden azt mondta a vallomásában: fegyvert lopni mentek a lőtérre, nem gyilkolni.V. Roland, akit előzőleg ötletadónak nevezett a társa, közölte: ők korábban abban állapodtak meg, hogy bemennek, majd amikor fegyvert szereznek, kifutnak vele. Azt mondta, hogy ő azért segített két iskolatársának korábban a betörések, rablások során, mert azok ebből akarták visszafizetni neki tartozásaikat.Tagadta, hogy kaszinószenvedélye miatt vett volna részt a rablásokban, betörésekben, szavai szerint ennek az időtöltésnek 2012 februárjában kezdett hódolni. "Ekkoriban bűncselekményt már nemigen követtünk el" - mondta. A barátnője apjától két ízben ellopott, szerinte összesen két-, a sértett szerint négyezer eurós összegről pedig úgy nyilatkozott: csak visszavette a pénzt, amit a lányra költött, mert szerinte korábban kétszer is megcsalta.

Elmondása szerint az Anger-réti lőtéren pedig azért halt meg két ember, mert T. Attila "megőrült", és lelőtte a lőtérvezetőt, majd a nem sokkal később betoppanó egyesületi tagot is.A fiatalember, aki a többi bűncselekményről szabadon, szóban, a lőtéri eseményekről azonban papírról felolvasva nyilatkozott a bíróság előtt, arról beszélt, azért működött együtt lövöldöző társával, így azért tüzelt a második áldozatra, mert attól félt, hogy különben T. Attila ellene fordítja a nála lévő fegyvert."Én nem akartam senkit lelőni, én nem lennék képes rá" - mondta egy kérdésre válaszolva V. Roland. Szerinte a két másik vádlott aznap éjjel találhatta ki rá nézve terhelő vallomását, amikor az ő soproni lakásában aludtak, ő viszont hazament apjához egy közeli faluba.

"Mindent rám vallottak, mert volt idejük mindent megbeszélni" - fogalmazott, szólva arról is: nem mert se apjának, se a hatóságoknak szólni a történtekről, és nagy megkönnyebbülést érzett, amikor másnap behívták a rendőrségre, azonnal be is ismert mindent.

További emberölések gondolata is felötlött a tavaly áprilisi soproni lőtéri kettős gyilkosság másodrendű vádlottjában - erről az ügy harmadrendű vádlottja beszélt vallomásában, a Győri Törvényszéken. M. Tamás, aki a vád szerint a tett idején a lőtér előtt őrködött, elmondta, V. Roland azért akart fegyvert és lőszert szerezni, hogy megölje barátnője apját, aki eltiltotta tőle a lányt, de utalt egy orvosnak a meggyilkolására is. Hozzátette: a harmadik társukra utalva (aki a vád szerint később a gyilkos lövéseket leadta) V. Roland azt is felvetette, "az Attilát lőjük le, és több pénz marad nekünk".

A harmadrendű vádlott azt mondta, hetekkel korábban, a terv első felvázolásakor is azt mondta V. Roland - aki tagadta a másik két vádlott állítását, miszerint ő lett volna az ötletgazda -, hogy fegyvert kell szerezni a lőtérről, "ha máshogy nem megy, le kell lőni a lőtérvezetőt".M. Tamás hozzátette, amikor ő megbizonyosodott arról, hogy a lőtéren csak a vezető tartózkodik, és két társa a bejárat felé indult, V. Roland azt közölte T. Attilával: előbb néhány tárat a céltáblára lőnek, majd a férfira emelik fegyverüket.A harmadrendű vádlott úgy nyilatkozott: V. Roland 2011 januárja óta sűrűn kaszinózott.

A vádlottak esetleges összebeszélésére vonatkozó kérdésre közölte: még a gyilkosság előtt, a betörések, rablások idején állapodtak meg abban, hogy ha valamelyiküket elfogják, az magára vállal mindent, de ennél többen nem egyeztek meg.

Címkék: gyilkosság, lőtér

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Helyi

Sopron továbbra is az egyik legbiztonságosabb város

Rendészeti Integrált Központ épült Sopronban és városszerte helyeztek el térfigyelőkamerákat, sebességmérőket és alakítottak ki korszerű gyalogos-átkelőhelyeket az elmúlt években, melyek a soproniak biztonságát szolgálják.

2024. Április 16. 15:56, kedd | Helyi

Nívódíjat nyert a soproni Múzeumnegyed

Építőipari Nívódíjat nyert a Sopron Fő terén található Múzeumnegyed. A felújított épületegyüttes műemlék-helyreállítás és rehabilitáció kategóriában érdemelte ki a díjat.

2024. Április 12. 11:22, péntek | Helyi

A helyi gazdaság megerősítése a cél Sopronban

Az elmúlt években több olyan fejlesztést sikerült megvalósítani, amely hozzájárul a helyi gazdaság megerősítéséhez. Megépült az M85-ös autóút, új inkubátorház épült és kialakításra került az új ipari park területe.

2024. Április 10. 10:38, szerda | Helyi

Kezdődjön a nyár a Hűség Városában a Soproni Borünneppel

Igazi nyárnyitó programsorozattal várja a vendégeket a Soproni Borünnep. Borkülönlegességek, kézműves vásár és zenei programok közül válogathatnak a nyár első hétvégéjén az ide látogatók.