Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2019. December 26. 06:09, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Bogárdi Szabó István: Krisztus valódi örömöt hoz a mindennapi boldogságkényszer helyett

Bogárdi Szabó István: Krisztus valódi örömöt hoz a mindennapi boldogságkényszer helyett

Krisztus valódi örömöt hoz a boldogtalanságot okozó mindennapi boldogságkényszer helyett, és aki befogadja őt, reményteli várakozásként élheti meg az ünnepi készülődést is

- mondta a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke szerdán Budapesten, a Budahegyvidéki Református Templomban.

Karácsonyi igehirdetésében Bogárdi Szabó István a boldogság kötelességgé válásával magyarázta a 21. századi ember boldogtalanságát. A modern kor boldogságkövetelményeit kielégíteni hiábavaló, hiszen igaz és szabad örömöt csak Krisztus megtalálása hozhat. Ezért keresték őt a napkeleti bölcsek, és lelték meg végül a csillagokat figyelve a legkisebb faluban, Betlehemben, miközben érkezésének hírét hallva a jeruzsálemi paloták lakói már a hatalmuk elvesztésétől féltek - fogalmazott a református püspök.

Jézus tehát - hangsúlyozta - nem uralkodói pompába, bíborba és bársonyba született, ahogy egy királynak illik, és ahogy mindenki várta, de rajta keresztül az Atya hallgatja meg az engesztelődni akarókat, a békességre vágyókat. Akit ő feloldoz, és meghív az örök életre, nem csalódik, a szorongás pedig reménnyé válik, hiszen a szabadulás lehetőségét nyújtja a gyötrő kétségek elől. Isten választ ad a legnagyobb és legősibb kérdésre is, arra, hogy a bűn és a halál legyőzhető, Krisztussal pedig kezességet is adott mindehhez. Bárcsak szégyenné válna a háború, a harag, a kisemmizés, és lenne minden öröm forrása a megbékélés az Isten és az emberek között - tette hozzá a püspök.

Bogárdi Szabó István abban látja a karácsony jelentőségét, hogy Isten ilyenkor megfordíthat mindent a lelkekben, a háború békévé szelídülhet, és akire Krisztus rátalál, annak a szívébe mindent felülmúló öröm költözik. Karácsony ezért a megfordítás reményt adó ünnepe - hangoztatta a reformátusok zsinatának lelkészi elnöke.

Címkék: Jézus, karácsony, krisztus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.